Így maradj vékony és fitt az ünnepek alatt: ha ezeket betartod, nem csúsznak fel a plusz kilók

Forrás: Shutterstock -
karácsony vékony diéta fitt ünnepek edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi időszakban hatalmas kísértésnek vagyunk kitéve: mindenhol finomabbnál finomabb sütikkel és kalácsokkal kínálnak minket, amik bizony nem diétásan készülnek. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tudjuk megúszni a karácsonyi plusz kilókat. Ha ezeket betartod, biztosan beleférsz a szilveszteri ruhádba.

Az ünnepek alatt szinte minden az evésről, a finom falatokról szól. Családlátogatáskor és baráti összejöveteleken is előkerülnek a cukros, hízlaló ám annál finomabb ételkülönlegességek. Ilyenkor hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat és mire észbe kapunk már fel is ugrott jó néhány kiló, amitől nehéz megszabadulni.
Összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, amiket betartva elkerülhetjük az ünnepek alatti súlygyarapodást.

Fő a mértékletesség!


Nagyon sokat hallhattuk már ezt a mondatot, ám amennyire közhely, annyira igaz. Senki sem szeretné megvonni magától az ínycsiklandozó ünnepi fogásokat. Mindössze az a szabály, hogy együnk mindenből, de csak mértékkel, és ha lehet, késő este már ne fogyasszunk semmit. A finom nassolni valókat és mézeskalácsokat együk inkább a délelőtti illetve kora délutáni időszakban.

Az édességeket együk inkább a délelőtti illetve kora délutáni időszakban Forrás: Shutterstock

Ha évközben szigorúan tartottad a diétádat, vagy életmódot váltottál, amibe nem fér bele a cukros és fehér lisztes ételek fogyasztása, akkor sem kell lemondanod a karácsony ízeiről. Gyakorlatilag minden sütemény és étel elkészíthető már szénhidrát csökkentett és cukormentes változatban is. Az interneten számtalan diétás mézeskalács, bejgli, mákos guba receptet találhatsz. Ha mégsem lelsz rá kedvenc ünnepi ételed receptjére, bátran kísérletezhetsz is. A meglévő összetevők közül a cukrot helyettesítsd édesítőszerrel, a fehér lisztet pedig fele- fele vagy 70-30-as arányban egészítsd ki teljes kiőrlésű liszttel, vagy akár rizsliszttel, mandula liszttel.

Igyál minél több folyadékot


Ha ebben az időszakban még jobban odafigyelsz a folyadékbevitelre, ezzel is elősegítheted, hogy cukros ételek ne rakódjanak le a testedben. Természetesen nem a cukros üdítőkre és a gyümölcslevekre gondoltunk; igyál jó sok tiszta vizet vagy akár natúr zöld teát. A víz segít a tápanyagok szállításában, megakadályozza a méreganyagok lerakódását, valamint felelős a vérkeringésért és az izületek megfelelő működéséért is.
Az alkoholos italok is előkerülnek az ünnepek alatt. Egy száraz bor vagy pezsgő sokkal jobb választás lehet, mint egy cukros likőr. Ha figyelsz a vonalaidra, figyelj arra is, milyen alkoholt fogyasztasz.

Mozgásra fel!


Az ünnepi időszakban sem árt folytatni a testmozgást. Ha hétköznapokon rendszeresen edzettél, karácsonykor se hagyd abba. Két ajándékbontás között belefél 1-1 óra átmozgató edzés, futás vagy egy kiadós séta. Ha nem vagy az edzés megszállottja, tökéletes kezdés lehet a december vége, hiszen ilyenkor már sokaknál kevesebb a munka, több idő jut a pihenésre, amiből néhány percet a testmozgásra is lehet fordítani.

Ha hétköznapokon rendszeresen edzettél, karácsonykor se hagyd abba Forrás: Shutterstock

(X)

Fitspiration tippje:

A mérték és a minőség nem mindegy!

A fitspirationworld.com alapítói azt javasolják, hogy tudatosan éld át az ünnepeket. Egyél az étrendedtől eltérő ételeket, de csak módjával és ne két héten át vagy még tovább, amíg kitartanak a tartalékok, hanem csak kifejezetten az ünnepnapokon. A két ünnep között térj vissza a diétádhoz és ne felejtsd elvégezni az edzéseid esetleg egy kis többlet aerob jellegű mozgással kiegészítve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.