virtuális utazás utazás kiállítás Amerika múzeum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindig is egy nagy amerikai körutazásról álmodoztál? Most itt a lehetőség: az otthonodból, de még a kanapédról sem kell kimozdulni ahhoz, virtuális sétát tegyél az USA legjelentősebb múzeumaiban vagy nemzeti parkjaiban. Ingyenes online túrát kínál például a Fehér Ház, a Disneyland és számos állatkert is. Sőt, a helyzetre való tekintettel jelenleg élő közvetítésekkel kedveskedik a közönségnek a New York-i Metropolitan Opera. Egy, az amerikai idegenforgalmat támogató alapítvány most összegyűjtötte a legizgalmasabb, teljesen ingyenesen elérhető virtuális programlehetőségeket. Máris kezdheted az utazás! 

A repülőjáratok leállnak, országok zárják a határaikat, nincsenek rendezvények, nem nyitnak ki a múzeumok. A koronavírus terjedésének visszafogása érdekében a világon szinte mindenki az otthonában vészeli át ezt az időszakot. Az internet azonban segít abban, hogy izgalmasan töltsük ki a megüresedett perceinket. Ezúttal egy virtuális utazásra hívjuk az olvasókat az Amerikai Egyesült Államokba, ahol nem csak testközelből, hanem az online térben is lehetőségek végtelen tárháza várja a vendégeket.

Múzeumok

A Google Arts and Culture világszerte több mint 2500 múzeummal és galériával társult, hogy virtuális túrákat kínálhassanak róluk. Köztük van a New York-i Modern Művészeti Múzeum, amely több mint 200 770 tárgyon keresztül mutatja be 5000 év történelmét. A Google segítségével körbejárható a USS Intrepid repülőgép-hordozó is, amelynek a fedélzetén sokat tanulhatunk az amerikai hadtörténelemről. Az Ovális Iroda kulisszatitkaival is megismerkedhetünk egy másik Google virtuális túrán, amellyel a Fehér Házat járhatjuk be.

A New York-i Modern Művészeti Múzeumban is tehetünk egy virtuális túrát Forrás: Shutterstock

Washington D. C.-ben a Smithsonian Intézet, a világ legnagyobb múzeumkomplexuma is számos virtuális sétát kínál. A gyerekek és felnőttek számára is izgalmas Nemzeti Természettudományi Múzeum például a saját weboldalán alakított ki erre egy remekül működő felületet. A New York-i Modern Művészeti Múzeum szintén a saját weboldalán tette elérhetővé több mint 85 000 darabból álló gyűjteményét a kortárs művészet, a modern művészet és a kubizmus kategóriákban.

A teljesség igénye nélkül a következő amerikai múzeumok virtuális túráit is ajánljuk: Solomon R. Guggenheim Museum, Art Institute Of Chicago, National Portrait Gallery, LACMA|Los Angeles County Museum of Art, Museum of Fine Arts, The Dalí Museum.

Városnéző séták

New York-ban egy profi idegenvezető által készített virtuális sétát tehetünk a Central Parkban, vagy egy kattintással arrébb az USA legrégebbi történelmi emlékeit fedezhetjük fel 360°-os panorámatúrán Philadelphiában. A YouTube-on is számos városnéző sétát találunk, amelyeken például Las Vegast, Chicagót vagy San Franciscót járhatjuk körbe.

A Youtube segítségével akár San Francisco utcáit is bebarangolhatjuk Forrás: Shutterstock

Nemzeti Parkok

Azoknak sem kell csalódniuk, akik inkább a természet szépségeire vágynak a négy fal között. A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be az ország legnépszerűbb nemzeti parkjait. Mások mellett olyan gyönyörű tájakra kalauzolnak bennünket mint a Yellowstone, a Yosemite, a Bryce Canyon, az alaszkai fagyos tájak vagy épp a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park.

Lélegzetelállító 360°-os fotókkal kínál túralehetőséget még weboldalán az oklahomai természetvédelmi szervezet is, megismertetve az érdeklődőket a leggyönyörűbb helyi tájakkal és az élővilággal.

A Google Arts and Culture olyan gyönyörű tájakra kalauzol el bennünket, mint a Yellowstone Forrás: Shutterstock

Állatkertek

Szerencsére az állatkertek és akváriumok sem hagynak cserbe bennünket. Számos hely kínál élő webkamerás közvetítéseket, így otthonról is megnézhetjük, mivel töltik az időt az oroszlánok és a pingvinek. Erre leginkább a San Diego-i állatkertet és az atlantai Georgia Aquariumot ajánljuk. A chicagói 'The Shedd Aquarium' folyamatosan videókkal és fotókkal örvendezteti meg az érdeklődőket a Facebook-oldalán. Cincinnati állatkertje szintén a Facebookon kínál minden nap élő szafarikat, amelyek során bejárják az állatkertet és bemutatják leghíresebb lakójukat, a Fiona nevű vízilovat is. Sőt, ebben a 360°-os videóban még oroszlánfókákkal is merülhetünk a National Marine Sanctuaries jóvoltából.

A San Diego-i állatkert élő webkamerás közvetítéseket kínál, így otthonról is betekintést nyerhetünk az állatok mindennapjaiba Forrás: Shutterstock

Témaparkok

A koronavírus miatt bezárt már az összes híres témapark is az Amerikai Egyesült Államokban, virtuálisan viszont bejárhatjuk őket és néhány játékot is kipróbálhatunk. A Disneyland Resort és a Walt Disney World Resort a Google Street View segítségével már egy ideje körbejárható. Virtuális túrát kínál az orlandói SeaWorld is, ahol méterről-méterre bejárhatjuk az egész parkot és virtuálisan kipróbálhatjuk az egyes játékokat is.

Virtuális túrát kínál az orlandói SeaWorld is, ahol bejárhatjuk az egész parkot Forrás: Shutterstock

Előadások

A New York-i Metropolitan Operából március 16-tól minden este ingyen nézhetünk egy-egy operát, ami aztán 20 órán keresztül elérhető a honlapon. Az aktuális program ide kattintva érhető el.

A Brodway színházai is bezártak, de a leghíresebb musicalek most megnézhetőek az interneten.

A New York-i Metropolitan Operából március 16-tól minden este ingyen nézhetünk egy-egy operát Forrás: Shutterstock

Élő webkamerák

24 órás folyamatos élő közvetítésekkel is bepillanthatunk számos ikonikus amerikai város jelenlegi mindennapjaiba. A webkameráknak köszönhetően akár most is ránézhet, hogy mi történik éppen a Times Square-en vagy a Szabadság Szobornál.

24 órás folyamatos élő közvetítésekkel bepillanthatunk akár a Times Square-re is Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.