Különös diéták, amiket jobb, ha nem próbálsz ki

Forrás: Shutterstock -
diéta étrend fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már számtalan diéta közül választhatunk, ha meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól. Ám ez nem biztos, hogy jó, ugyanis rengeteg olyan fogyókúrás módszer is akad köztük, ami nem hatásos, mert a sanyargatás után a leadott kilók hamar visszajönnek, sőt egyes diéta-trendek kifejezetten veszélyesek tudnak lenni az egészségedre. Egészen képtelen ötletekkel is próbáltak már fogyni, ám ha tartósan alkalmazod ezeket a furcsa étrendeket, komoly baj lehet belőle.

Ahhoz, hogy leadj pár kilót, nem feltétlen kell éhezned, és megvonnod magadtól minden finomságot. Kiegyensúlyozott étrenddel, elérheted a célodat, és nem jön vissza a súlyfelesleg. Mielőtt belevágsz a fogyásba jobb, ha kikéred szakember tanácsát, ahelyett, hogy elkezdesz egy képtelen fogyókúrát.

Bébiétel diéta

A lényege, hogy a nagyobb kalóriatartalmú ételeket bébiétellel kell helyettesíteni vagy akár minden étkezést. Ugyan ezek az ételek nem tartalmaznak tartósítószert, adalékanyagot, és alacsony a cukor- só- és zsírtartalmuk. Ám sok minden hiányzik belőlük, amire egy felnőtt szervezetnek szüksége van, ilyen például a rost, a kálcium vagy a D-vitamin. Ugye így már nem hangzik olyan jól? Ha ezeket megvonod magadtól, hamar problémák léphetnek fel. Ráadásul ezeknek a „nyalánkságoknak" ugyebár annyi a kalóriatartalma, amire egy babának szüksége van. Logikus, hogy egy felnőtt ember szervezete ennél jóval többet igényel. Tehát maximum nassolnivalónak vesd be a bébipapit.

A bébi ételekből sok minden hiányzik, amire egy felnőtt szervezetnek szüksége van Forrás: Shutterstock

Káposztaleves diéta

Ez a módszer nagyon népszerű volt egy időben, hiszen hihetetlen gyors fogyást ígér, egy hét alatt akár 5-6 kilót, ám kínkeservek árán! Ugyanis ez a diéta valóságos koplalás, nagyon kevés kalóriát enged meg: napi 800-1000 között, sokan egy hétig sem bírják. A hirtelen, drasztikus fogyás pedig tudjuk, hogy ahhoz vezet, hogy a gyors siker után szinte azonnal visszajönnek a leadott kilók, így nem érte meg a sok szenvedés. Maga a káposztaleves egészséges, hiszen sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, viszont ez a fogyókúrás módszer is nagyon egyoldalú, mert szükségünk van fehérjére, zsírra és szénhidrátra is.

Fagyi diéta

Ebben a különös diétában természetesen az a csábító, hogy megengedett a fagyi, méghozzá nem is kis mennyiségben, hiszen szinte csak ezzel az étellel visszük be a megengedett 1100 kalóriát. Csakis is fagylaltot ehetünk benne, no meg némi zöldséget és gyümölcsöt. Nem kérdés, hogy elég egyoldalú ez a diéta, és súlyos hiányosságai vannak, még akkor is, ha nem hosszútávon gondolkodunk benne, hiszen rengeteg fontos tápanyagot mellőz.

A fagyi diéta nagyon csábító, de inkább ne vágj bele Forrás: Shutterstock

Váltott napos diéta

A diéta lényege, hogy egyik nap bármiből bármennyit ehetsz, a másik nap viszont drasztikusan lecsökkented a kalóriamennyiséget, szinte csak folyadékot viszel be. Ez akár csábító is lehet első hallásra, hiszen csak egy napot kell koplalnod, és utána teleeheted magad. Csakhogy a szervezetet ez nagyon megviseli, és teljesen felborítja az emésztést. A legtöbben ilyenkor mértéktelen evésbe kezdenek a „megengedős" napon, a gyomor ezért kitágul, és még nehezebb lesz másnap a koplalás.

Atkins-diéta

A módszer épül, hogy a szénhidrátot drasztikusan lecsökkenti, és a fehérje- és zsírbevitelt emeli meg nagy mértékben. Noha anno nagyon népszerűnek számított, de kutatások bebizonyították, hogy nem túl egészséges, ha hosszútávon alkalmazzuk. Szénhidrátra szüksége van a szervezhetnek, csak ennek minőségére kell odafigyelni. Ráadásul ez a diéta először drasztikusan csökkenti, majd emeli valamivel a mennyiségét, ennek pedig éppen fordítva kellene történnie. A zsír és fehérje bevitel nagymértékű megemelése viszont növelheti a szív- és ér¬rendszeri betegségek, a veseelégtelenség, és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.