Grill-kisokos: ezekkel a pácokkal nem lőhetsz mellé

grillezés grill pác
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A grillezés társasági eseménnyé varázsol egy egyébként általában magányos tevékenységet, vagyis az ételkészítést. Ez ugyanis több annál. Alaposabb felkészültséget igényel, ám sokkal több élvezetet nyújt. Íme, néhány jó tanács, hogy a grillezés az a felszabadult, közösségi élmény legyen, ami után mindenki megnyalja a 10 ujját.

Ahogy beköszönt a jó idő, egyből előkerülnek a grillezéshez szükséges eszközök, és egyre többször készül a konyha helyett a szabadban a hétvégi ebéd. Íme, néhány tipp ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.


Pác a lelke mindennek

A grillételek sikere a megfelelő alapanyaghoz leginkább passzoló pác elkészítésén múlik. Minden húsnak megvan a hozzá leginkább illő fűszerkeveréke, az, amivel egyből „beindul köztük a kémia". Természetesen kísérletezni mindig szabad, és kell is, hiszen a grillezés is kreatív tevékenység, de ha nem mozgunk még olyan otthonosan és rutinosan a kinti sütögetés világában, akkor érdemes követnünk néhány aranyszabályt ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen.

  1. A megfelelő edény
    A pácolásnál nem csak az nem mindegy, hogy milyen fűszerekkel dolgozunk, de már az sem, hogy milyen edénybe tesszük a húsokat. Mindegy, hogy olajos, vagy savas pácot készítünk, a legjobb, ha üveg vagy kerámia edényt választunk. A mérete pedig természetesen attól függ, hogy mennyi alapanyagot szeretnénk elkészíteni, ugyanis nagyon fontos, hogy a finom, fűszeres pác teljesen befedje a húsokat.
    Mindegy, hogy olajos, vagy savas pácot készítünk, a legjobb, ha üveg vagy kerámia edényt választunk Forrás: Shutterstock
  2. A pác összeállítása
    Grillezni, szinte minden élelmiszert lehet, ám az nem mindegy, hogy a különböző húsokhoz milyen fűszereket használunk, ahogy az sem, mennyi ideig hagyjuk őket a pácban. A zöldségeknek nem kell több pár pillanatnál, vagyis elég, ha a sütés előtt kenjük be őket. A halak laza szerkezetük miatt nem igényelnek több órányi pancsolást az olajos fűszerkeverékben, egy óra alatt át is veszik a finom ízeket. A csirkehúst nyugodtan hagyhatjuk egy-két órán át pácolódni, míg a marha- vagy sertéshúst akár egy-két napig is.

    Halak: a halak egyik legjobb barátja a citromlé, ezért a páclevüket is ezzel érdemes készíteni. A fokhagymával sem lőhetünk mellé, de a petrezselyem, a kakukkfű és a rozmaring is remek választás.
    Csirkemell: ehhez az ezerarcú húshoz rengeteg fűszer passzol attól függően, milyen ízvilágot kívánunk elérni. Készíthetünk mézes-mustárosat, könnyed és friss joghurtosat, vagy egyszerű olajos és fokhagymás pácot is. Ami egyikből sem hiányozhat, az a pár csepp citromlé és a fokhagyma, valamint a rozmaring. Akár szalonnával is betekerhetjük, mivel a csirkemellet könnyen ki lehet szárítani.
    A csirkemellhez rengeteg fűszer passzol attól függően, milyen ízvilágot kívánunk elérni Forrás: Shutterstock
  3. Marha: ehhez a húshoz a karakteresebb fűszerek illenek. Tehetünk az olajba babérlevelet, természetesen kihagyhatatlan a bors és a fokhagyma, ezek mellett pedig fűszerezhetjük még köménnyel is.
    Bárány: a rozmaring elengedhetetlen fűszere a báránynak, ha pedig különlegesebb, pikánsabb eredményt szeretnénk elérni, akkor mentával is próbálkozhatunk. A fokhagymát azonban ennél a húsnál sem érdemes kihagyni a pácból.
    Sertés: sokféle fűszert kedvel ez a hús, de a petrezselyem, a bors, a kakukkfű és a bazsalikom kiváló választások lehetnek. A mustáros alapú pácokkal is nagyon jó párost alkot.
    Sokféle fűszert kedvel a sertéshús, a kakukkfű és a bazsalikom kiváló választások lehetnek Forrás: Shutterstock
  4. Zöldségek: sem sok idő, sem sok fűszer nem szükséges ahhoz, hogy a zöldségek finom ízt kapjanak. Bőven elég, ha az olajba fokhagymát és egy kis citromlevet teszünk.

  5. A sütési idő
    Percre pontosan soha nem lehet megmondani, hogy mikor van kész az étel, hiszen ez a hússzeletek vastagságától is függ. A halszeletek készülnek el a leghamarabb, amint már nem áttetszős a színük, le is vehetjük a grillről. A többi húsnál arra kell odafigyelnünk, hogy a legvastagabb részen is kemények legyenek. Megszúrni a szeleteket grillezés közben azonban tilos, ha biztosra akarunk menni, akkor áldozzuk fel az egyik húst kóstolónak.

Ha már szót ejtettünk arról, miket érdemes összekeverni ahhoz, hogy a húsunk a lehető legfinomabb legyen, fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy mit kell kihagyni a pácból: a sót, ez ugyanis kivonja a húsból a nedvességet. Vagy közvetlenül sütés előtt, vagy csak az után sózzuk meg a grillezett húsokat.

A megfelelő alapanyag és a tökéletes fűszerezés kiválasztása mellett arra is oda kell figyelnünk, hogy milyen olajat használunk a pác alapjának, ez is nagyban meghatározza ugyanis az ízélményt, főleg, ha már eleve ízesítettet választunk, amely meg is könnyíti a pácolás menetét. Mi az új Vénusz Fűszerolaj termékeket ajánljuk.
(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.