fashion week forma testkép test testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testünk templom, ám nem mindegy milyen stílusú. Lehet zömökebb román, karcsúbb gótikus vagy lágy, gömbölyded szecessziós, mind más és mind szép. A legtöbb nő mégis elégedetlen a saját templomával, holott a sokszínűség gyönyörködtet.

Legyen valaki alacsonyabb vagy magasabb, erősebb testalkatú, gömbölyded vagy szikárabb, mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Kevesen tudják, hogy a testalkatunkat valójában a csontozatunk határozza meg

és voltaképpen független a kilók számától. Természetesen ettől még lehet valakin felesleg vagy éppen zöröghetnek azok a bizonyos csontok, ám egyes adottságokon semmilyen diéta illetve edzés nem tud segíteni. Így érdemes tisztában lenni a saját alkatunkkal és csak

olyan elvárásokat támasztani magunkkal szemben, amelyek nem mondanak ellen a genetikánknak.

Azon például senki nem tud változtatni, hogy milyen magas, mennyire hosszúak a combjai vagy széles a csípőcsontja. Csalni persze lehet egy magas sarkú cipővel és egy bizonyos szintig a csípőből is lehet faragni, ám az alap testalkaton ezek csak csekély mértékben változtatnak.

Testalkatok


A legtöbb nő biztosan hallott már a homokóra, alma és körte típusról, ám ennél több testalkat létezik. Egyrészt tekintetbe kell venni a váll-derék-csípő arányát, másrészt azonban olyan jellemzőket is, hogy az illető alacsony vagy magas, a nyaka rövid vagy hosszú, de a keblek mérete, a váll szélessége és a fenék vonala is meghatározó. Tehát homokóra és homkóra között is lehet különbség, ha az egyik 180 cm magas, a másik viszont csak 155 cm, éppen ezért hiába tartozik két nő ugyanabba a típusba, egyáltalán nem biztos, hogy ugyan olyan lesz az alakjuk, legfeljebb a váll-derék-csípő aránya, amely alapján 5 testalkatot különböztethetünk meg.

Oszlop

(egyenes, téglalap)

Oszlop testalkat Forrás: Shutterstock

Ezt a típust keskeny csípő, egyenes derék és kisebb keblek jellemzik. A lábaik hosszúak, vékonyak, a fenék viszont laposabb az átlagnál. A modellek zöme és a tinédzserek általában ezzel a testalkattal rendelkeznek.


Tölcsér

(fordított háromszög)

Tölcsér testalkat Forrás: Shutterstock

Ennél a típusnál a váll szélesebb, a keblek nagyobbak, a csípő viszont keskeny és a lábak is vékonyak. A felsőtest tehát jóval meghatározóbb, mint az alsó és emiatt „fiús" alkatnak is szokták nevezni, hiszen az erősebb nem képviselőinél jellemző a hangsúlyos mellkas és váll.


Homokóra

(vagy X-alkat)

Homokóra testalkat Forrás: Shutterstock

Minden nő – és állítólag férfi – álmainak netovábbja, amikor a váll és csípő egy vonalban van, a derék pedig ezekhez képest jóval keskenyebb. Itt a legkiegyensúlyozottabbak az alsó- és felsőtest közötti arányok, az igazi homokóra alkat azonban nagyon ritka, ugyanis kitétel, hogy a mell-derék, derék-csípő közötti különbség majdnem 30 cm legyen, máskülönben inkább oszlopról beszélhetünk, mint homokóráról.


Alma

(ovális)

Alma testalkat Forrás: Shutterstock

Az alma típusú nőknél a hangsúlyt a test közepe kapja, azaz a mell, a derék és a has egyaránt erőteljes. A csípő lehet keskenyebb, mint a vállak, a fenék pedig általában laposabb, viszont a legtöbb esetben a lábak kifejezetten formásak, a boka pedig vékony.


Körte

(háromszög, piramis)

Körte testalkat Forrás: Shutterstock

A körte alkatú nőknél a váll keskeny, a mell normál vagy kisméretű és a has lapos, a csípő viszont, a derekához és a felsőtesthez viszonyítva kifejezetten hangsúlyos, ahogyan általában a combok is teltebb formájúak.


A fentebb írtaknak megfelelően ezek csupán az alaptípusok, ám a test - genetikailag meghatározott- egyéb arányait figyelembe véve, nem csupán ötféle női testalkat létezik. Ahhoz azonban, hogy el tudjuk fogadni az alakunkat és ne támasszunk irreális elvárásokat magunkkal szemben, valamint a számunkra legelőnyösebb ruhadarabokkal tudjuk megtölteni a szekrényünket, azért jó, ha tisztában vagyunk az alap testalkatunkkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.