Így tedd biztonságossá a kerted a kutyád számára

Forrás: Shutterstock -
kutya biztonság kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan gondolják úgy, hogy a kutyák számára elegendő a kert nyújtotta tér, ahol szaladgálhatnak, szagolgathatnak. Ám elfelejtik, hogy bizony komoly veszély is fenyegetheti négylábú kedvenceiket a ház körül. Most összeszedtük a legfontosabb óvintézkedéseket, amiket minden felelős kutyatartónak meg kellene tennie a kertjében.

Egy új szőrös családtag érkeztével a fekhelyen, játékokon és az egészséges étrenden kívül, másra is gondolnod kell, amennyiben van kerted - különösen, ha kölyökkutyáról van szó.

Egyszerűbb dolgod van, ha mostanában alakítod ki vagy rendezed át, de egy meglévő udvart is érdemes kutyatartó szemmel átnézned.

Egy új szőrös családtag érkeztével a kertet is kutyabaráttá kell alakítani Forrás: Shutterstock

Így tedd biztonságossá a kerted a kutyád számára

Aknák, kutak ellenőrzése

Ez leginkább a régi udvarokban lehet problémás. Ellenőrizd le, hogy minden földbe vezető "lyuk" biztonságosan le van-e zárva: ne lehessen elhúzni a fedelet, ne billegjen, ne legyen olyan rács rajtuk, amibe a kutya lába beakadhat.

Megfelelő kerítés

Ne csak az utcafronton, hanem körbe, a szomszédok felé is legyen kutya-biztos a kerítés. Se alatta, se felette, se mellette ne tudjon kiszökni. A másik udvarban lévő kutya támadásától kezdve, az elkóborláson át, egy autóval való végzetes találkozásig bármi megtörténhet vele.

Ne csak az utcafronton, hanem körbe, a szomszédok felé is legyen kutya-biztos a kerítés Forrás: Shutterstock

Vedd számba a mérgező növényeket

Számos olyan virág és növény van, amit ha a kutya megrágcsál, hányást, hasmenést kaphat, ami egy kisebb testű esetén akár halál is lehet. Ilyen például a nárcisz, tulipán, jácint, tavaszi krókusz, rododendron, írisz. Ugyanakkor a veteményesben is lesnek rájuk akár halálos szépségek is: a hagymaféléktől például a már említett tünetek érhetik az ebet, de az éretlen paradicsom akár szívproblémákat is okozhat. Ezeket vagy távolíts el a kertből, vagy ültesd olyan helyre, ahol a házi kedvenc nem érheti el őket.

Megfontoltan használj gyom- és rovarirtó szereket

A kutyák megnyalhatják, megehetik azokat a növényeket, amiknél ezeket a vegyszereket használod: és a rosszulléttől egészen a halálig terjedhet a következmény-skála rájuk nézve. Ugyanez vonatkozik a rágcsálóirtó szerek használatára is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.