Variációk lecsóra: csak a fantáziád szab határt annak, hogyan készítsd

Forrás: Shutterstock -
paradicsom paprika lecsó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár egyik legnépszerűbb eledele a lecsó. Nem csak azért, mert akár már néhány alapanyagból és gyorsan elkészíthető, hanem mert nagyon sokféleképpen is variálható. Ráadásul önmagában, kenyérrel és krumplival is fogyaszthatod. Íme, a legnépszerűbbek. 

Ha nem akarod túlbonyolítani a főzést, akkor a legjobb, ha a klasszikus lecsót készíted el, amelyhez nem kell más, csak hagyma, paprika és paradicsom. Sokan ezeket szinte egyenlő mennyiségben teszik a lábosba, de ha nem akarod, hogy túl édes legyen, jobb, ha a paradicsomból és a hagymából jóval kevsebbet használsz, mint a paprikából. A klasszikus lecsót sokan főtt krumplival fogyasztják, de ha diétázol ezt inkább hagyd el.

Ha szereted a rántottát és a lecsót is, akkor a tojásos lecsó lesz a te ételed. Figyelj arra, hogy ne maradjon túl sok lé a zöldségek alatt, amikor belekevered a tojás, és akkor az állaga is szép marad.

A nyár egyik legnépszerűbb eledele a lecsó Forrás: Shutterstock

A lecsónak laktatóbb variációja a rizses lecsó. Gyorsan elkészül ez is, itt csak arra kell figyelned, hogy a rizs is rendesen megpuhuljon.

Az előzőekhez képest kevesebben ismerik a tökös-kapros lecsót. A hagymát, paprikát és paradicsomot tökkel és kaporral egészítheted ki. A tök kicsit édesebb ízt ad az ételnek, a kapor pedig igazi különlegessé teszi. Van, aki a végén tejföllel tálalja, amitől pikáns karaktert kap.

A padlizsános lecsó is egy izgalmasabb variációja ennek a közkedvelt ételnek. A többihez képest több zsiradékot igényel, ugyanis a padlizsán több zsírt vagy olajat vesz fel, így kevésbé diétás, mint az, amely csak paprikát és paradicsomot tartalmaz.

A nagyétkűek és azok, akiknek nem kell vigyázni az alakjukra a kolbászos, szalonnás lecsót favorizálják. A zöldség hússal kiegészítve, pláne ha kenyeret is eszünk hozzá, igazi laktató étel lesz. A füstölt áru persze egyáltalán nem zárja ki azt, hogy akár tojást vagy rizst is tegyél hozzá, így annak, hogy milyen lecsóvariáció kerül a tányérodra csak a képzeleted szabhat határt.

Ha igazán laktatóvá szeretnéd tenni a lecsót, tegyél bele kolbászt és szalonnát Forrás: Shutterstock

A lecsó persze nem csupán főételként, de köretként is megállja a helyét: hidegen és melegen is jól passzol húsok mellé, de spagettitésztát is ízesíthetsz vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.