A gyermek étvágytalanságának lehetséges okai és megoldásai

Forrás: Shutterstock -
baba étvágytalanság étvágy család kisgyerek magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekeknek éppen úgy megvan a saját ízlésük, akárcsak a felnőtteknek. Persze, náluk sincsenek kőbe vésett szabályok, így lehet, hogy amit az egyik nap még szeretnek, azt másnap már megkóstolni sem hajlandóak. Akadnak azonban olyan csemeték is, akiknél komoly problémát okoz, hogy szinte egyáltalán nem akarnak enni.

Mindenkinek más a habitusa és ez már gyerekkorban, az étkezések terén is megmutatkozik. Egyesek imádják habzsolni az új ízeket a hozzátáplálás elejétől, míg mások csak óvatosan ismerkednek a szokatlan falatokkal. A kezdeti bizalmatlanság érthető, ám egy idő után a szülők is elvesztik a türelmüket, amikor a sokadik – nagy gonddal elkészített – ételt is visszautasítja a csemete.

Mit tehetünk ilyenkor?

Lazítsunk! Bár az anyukák általában teljesen kétségbe esnek, ha a kicsi nem hajlandó enni, ne feledjük, hogy - az egyébként megfelelően táplált – gyerekek szervezete a tápanyagok nagyobb részéből raktárakkal rendelkezik, így egy-egy kihagyott tízórai vagy ebéd nem okozhat gondot. Sőt az sem, ha akár hosszabb ideig csak „csipeget" a kisgyerek,

a szelektív evés ugyanis életkori sajátosságnak is nevezhető 2-3 éves korban.

Előfordul, hogy a kisgyerekek amit az egyik nap még szeretnek, azt másnap már megkóstolni sem hajlandóak Forrás: Shutterstock


Mi lehet az oka? Mit tehetünk?

Az étvágytalanságnak vagy „nem evésnek" számos oka lehet.

  • Növekedési hullámvasút

A gyerekek fejlődése nem egyenletes, vannak életszakaszok, amikor ugrásszerűen megnyúlnak, híznak, majd a növekedés lelassul, hogy aztán újra lökésszerűen gyarapodjanak. Ennek fényében az is jobban érthető, hogy miért hullámzik az étvágyuk. Hiszen a növekedési szakaszban több tápanyagra és energiára van szükségük, míg a nyugalmi időszakban kevesebbre.

A növekedési hullámvasútból eredő étvágyingadozást viszonylag könnyű kezelni. Egyszerűen csak bízzunk a gyermekben és tartsuk tiszteletben, ha ebben az időszakban kevésbé éhes. Lehet, hogy érdemes csökkenteni a főétkezések adagjait és a köztes időben, ha mégis megéhezik, zöldséggel, gyümölccsel kínálni.

  • Fogzási fájdalom

A fogzás szintén visszavetheti az étvágyat, ami voltaképpen nem meglepő, hiszen gondoljunk bele, hogy fogfájáskor a felnőttek étvágya sem az igazi.

A fogzással járó fájdalmat megszüntetni nem tudjuk, ám ha figyelmesek vagyunk és megértőek, akkor sokat segíthetünk. Ilyenkor érdemes pürékkel kínálni a kicsit – akkor is, ha már darabosat eszik -, s ha lehet inkább hűvösebb vagy hideg formában tegyük elé, mintsem gőzölögve.

Fogzás idején érdemes pürékkel kínálni a kicsit – akkor is, ha már darabosat eszik Forrás: Shutterstock
  • Nyári meleg

Nem érdemes a gyerekekkel szemben olyan elvárásokat támasztani, amelyeket mi magunk sem tudunk teljesíteni. Nyáron, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, senki sem kívánja annyira a krumplipürét rántott hússal, így a gyerekektől se várjuk, hogy a nagy melegben úgy egyenek, mint egy kellemes, őszi estén.

A nyári forróságban érdemes a kisgyermek étkezését megreformálni, ahogyan a sajátunkat is. A nehéz fogások helyett készítsünk könnyű leveseket – akár hideg gyümölcslevest -, napközben kínáljunk neki zöldségeket, gyümölcsöket, hideg gyümölcsös turmixokat, joghurtot, s a táplálóbb, meleg ételeket inkább estére hagyjuk, amikor már mérséklődik a kánikula.

  • Játék

A gyerekeknél sokszor előfordul, hogy egyszerűen nincs idejük enni. Annyi mindent kell csinálniuk, annyi izgalmas játék vár rájuk, hogy időpocsékolásnak élik meg az étkezést.

A gyerekek alapvető szükséglete a játék. Ha pont evésidőben lendül bele, inkább várjunk 10-15 percet, ahelyett, hogy elrángatjuk ebédelni. Érdemes az étkezés előtt negyed órával már figyelmeztetni, hogy lassan asztalhoz kell ülni és bizonyos időközönként újra elmondani neki, hogy ő is felkészüljön arra, hogy hamarosan be kell fejeznie a játékot.

Annyi izgalmas játék vár a gyerekekre, hogy egyszerűen időpocsékolásnak élik meg az étkezést Forrás: Shutterstock
  • Játszma

Az is előfordulhat, hogy a gyermek egyszerűen fegyverként használja az ételt, hiszen ebben a korban előszeretettel tesztelik, hogy meddig feszegethetik a határaikat. Az étel és az étkezés pedig remek alkalom erre, hiszen a szülők reakciójából sok mindent megtudhatnak.

A játszmázás és akaratpróbálgatás bár a személyiségfejlődés természetes szakasza, nem jelenti azt, hogy a kicsi bármit megtehet. Fontos a következetesség és hogy megtanulja, az ételek elutasításával sem tarthatja sakkban a felnőtteket. Ha a gyermek nem akar többet enni, fogadjuk el. Ha elutasítja az ételt, akkor érdemes egy másfajtával megkínálni – hiszen szíve joga, hogy épp ne legyen kedve a spenóthoz -, ám ha azt sem hajlandó megenni, akkor fejezzük be az étkezést és magyarázzuk el neki, hogy kettőből válaszhatott, ha egyik sem jó, akkor majd a következő étkezéskor ülünk asztalhoz. Ha a második étel elutasítása után egy harmadikat és negyediket is elé teszünk, akkor csak azt tanulja meg, hogy az étel elutasításával befolyásolhat minket.

Mit tehetünk még? Olvass tovább!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.