3+1 kihagyhatatlan őszi étel, amit mindenképpen próbálj ki otthon

Forrás: Shutterstock -
főzés gasztronómia étel konyha ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy véget ér a nyár, búcsút intünk a piros gyümölcsöknek és helyettük asztalra kerülnek az őszi időszak legfinomabb alapanyagai. Újra itt van a szőlő, a hamvas szilva és a mennyei sütőtök ideje. A nyári könnyű, kímélő finomságok után vitamindús, energiát adó ételekre van szükségünk, melyek segítenek a hidegebb időszakban is megfelelő tápanyagot biztosítani a szervezetünknek.

A finom ételekkel nemcsak a testünket, de lelkünket is ápoljuk, az őszi vidám színek a dekorálásban is sokat segítenek, egy egyszerűbb fogást is képesek feldobni.

Íme, 3+1 kihagyhatatlan őszi étel, amit mindenképpen készíts el otthon:

1. Fokhagymakrémleves

Egy forró fokhagymakrémleves még a borús, hideg őszi napokat is felmelegíti. A fokhagyma egyébként immunerősítő és baktériumölő hatása a megfázásos időben kihagyhatatlan alapanyag.

Hozzávalók (4 személyre):

- 8 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál vaj
- 400 gramm tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 1,5 l víz
- ízlés szerint só, őrölt, fehér bors
- 2-3 darab zsályalevél
- 4 darab pirítós kenyér
- reszelt füstölt sajt

Felforrósítjuk a vajat és beleszórjuk az apróra vágott zsályaleveleket. Liszttel rántást készítünk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát. Kis ideig pirítjuk majd hozzáadjuk a vizet. Ezután sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a petrezselymet. Miután felforrt, vegyük le a tűzről és krémes állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest. Tálaláskor szórjuk bele a reszelt füstölt sajtot és mellé a pirítóst. Nagyon kreatív és mutatós, ha a levest cipóban tálaljuk.

Fokhagymakrémleves Forrás: Shutterstock

2. Sütőtökös gesztenyés rizottó

Hozzávalók (4 személyre):

- 250 g apróra vágott sütőtök
- 150 g fagyasztott gesztenye
- 2 evőkanál fenyőmag
- ízlés szerint só, bors
- szerecsendió
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g rizottó rizs
- 1 liter zöldség alaplé
- 50 ml fehérbor
- 30 g füstölt sajt
- 15 g parmezán
- 15 g margarin
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 db citrom

A gesztenyét 10 percre vízbe tesszük, majd leszűrjük. A fenyőmagot serpenyőben lepirítjuk és félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük olívaolajon pirítani a sütőtököt. Néhány perc után sózzuk, borsozzuk és pici szerecsendiót is reszelünk bele. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát és miután üvegesre párolódott, hozzáadjuk a rizst, összekeverjük és pár percig pirítjuk. Ezután beleöntjük a fehérbort és aztán az alaplevet. A rizst végig alacsony lángon kevergetve főzzük, hogy kiolvadjon belőle a keményítő, mert így lesz krémes állagú az ételünk. Az alaplét követően beleöntjük a gesztenyét. Miután elfőtt az alaplé, lezárjuk majd beletesszük a vajat és az apróra vágott friss bazsalikomot. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot és a citrom levének felét. Ezután pár percre még visszatesszük a gázra, hogy még krémesebb legyen az eredmény. A rizottó díszítéséhez használjunk fenyőmagot, kicsi gesztenyét és friss bazsalikomot.

Sütőtökös gesztenyés rizottó Forrás: Shutterstock

3. Császármorzsa szőlővel

Hozzávalók (4 személyre):

- 3 db tojás
- 20 dkg búzadara
- 4 dl tej
- 20 dkg szőlő
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél citrom
- 2 dl almabor

Egy tálban összekeverjük a búzadarát a tejjel és letakarva háromnegyed órán keresztül pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a megolvasztott vajat.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját felverjük, majd a búzadarás masszához adjuk, beletesszük a citrom reszelt héját és a kétféle cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, amit óvatosan beleforgatunk a búzadarás masszába.
Egy kivajazott tálba beleöntjük a masszát és 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megszilárdul a teteje. Utána 190 fokra állítjuk a sütőt, fakanállal felaprítjuk a tésztát és addig sütjük, amíg teljesen nem sül át.
A megmosott szőlőszemeket lábasba tesszük, hozzáadjuk az almabort, felforraljuk és közepes lángon addig főzzük, amíg a szemek megpuhulnak. Végül leszűrjük a szőlőt és ezzel tálaljuk a császármorzsát. A végeredményt kevés porcukorral szórjuk meg.

Császármorzsa szőlővel Forrás: Shutterstock

+1 Boros csirke szilvával

Hozzávalók (4 személyre):

- 1 kg vegyes csirkecomb és mell
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 50 dkg szilva
- 1 evőkanál cukor

A csirkehúst megmossuk, megtisztítjuk és szárazra töröljük. Bedörzsöljük sóval, borssal. A hagymát megtisztítjuk és négy felé vágjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal és beletesszük a csirkedarabokat és közé odatesszük a hagymát és az egészet leöntjük a bor felével. Lefedjük alufóliával és 40 percig pároljuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és összekeverjük a cukorral. A sütőből kivesszük a csirkét és hozzáadjuk a szilvát és felöntjük a maradék borral. Visszatesszük a sütőbe és 20 perc alatt megpirítjuk. Mellé köretként rizst tálalunk.

Boros csirke szilvával Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.