Így védekezhetsz a vírus ellen: ezeket a szabályokat kell betartani

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
védekezés szabályok koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint véget ért a nyár és elkezdődtek a dolgos hétköznapok a koronavírus is újra felütötte a fejét és elérte országunkat is a vírus második hulláma. Annak érdekében, hogy elkerüljük vagy megakadályozzuk a COVID-19 terjedését, érdemes néhány szabályt megfogadni és betartani. 

Maszkviselés

Az egyik legfontosabb szabály, ami elengedhetetlen, ha emberek közé megyünk a maszkviselés. Minden olyan élethelyzetben viseljünk maszkot, ahol nem tudjuk betartani a 1,5 méteres távolságot. Ez vonatkozik a üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontok területén, mozikban, színházakban, ügyfélszolgálati irodákban való tartózkodásra - írja a koronavirus.gov.hu. Amennyiben idős családtagjainkat látogatjunk meg, minden esetben viseljünk maszkot.

Van néhány fontos szabály, amit ajánlott betartani saját és mások egészségének megóvása érdekében Forrás: Shutterstock

Kézmosás

Az alapos kézmosás az egyik leghatásosabb védekezés a vírus ellen. Fontos, hogy a kézmosás legalább 30 másodpercig tartson, meleg, folyó víz alatt, szappannal történjen és a kézfej, az ujjak és a tányér minden részére kiterjedjen.

"Tedd a szád elé a kezed!"

A vírushelyzetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy köhögés vagy tüsszentéskor tegyük a szánk elé a kezünket. Ha maszkot viselünk, akkor is tegyünk a szánk elé zsebkendőt, vagy használjuk a könyökhajlatunkat és ezt követően minél hamarabb cseréljünk maszkot és mossunk kezet.

Fertőtlenítés

Az otthonunkat, a munkahelyünket, a közösségi tereket fertőtlenítsük rendszeresen. Amint hazaértünk, azonnal mossunk kezet és gyakran szellőztessünk. Ha idősebb rokonnal, hozzátartozóval élünk együtt, akkor a fentiekre még fokozottabban figyeljünk. Idősek közelébe csak abban az esetben menjünk, hogyha egészségesen vagyunk.

Kerüljük a testi kontaktust

A jelenlegi időszakban érdemes elkerülni a különféle testi kontaktusokat (puszi, ölelés). A különféle családi rendezvényeken, összejöveteleken (esküvő, temetés) is ügyeljünk a távolságtartásra. Lehetőleg sportoljunk a szabadban és kerüljük a zárt térben történő sportolási lehetőségeket.

Az üzletekben, bevásárlóközpontokban ne fogdossunk, tapogassunk össze mindent és kezünkkel semmiképpen ne érjünk az arcunkhoz. Amennyiben lehetséges, mindig válasszuk az érintésmentes fizetési módot - írja a Koronavírus.gov.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.