Fel tudod idézni, mikor írtál utoljára valamit kézzel? Te még használsz noteszt, vagy már minden teendődre a Google-naptárod figyelmeztet? Még a bevásárlólistát is a telefonodba írod? Tény, hogy napjainkban a legtöbben szinte mindent digitálisan jegyzetelünk. Ez kényelmesnek tűnik, de nagy ára van. Vizsgálatok szerint a kézírás visszaszorulása a szellemi képességeink rovására is mehet. Cikkünkben amellett érvelünk, hogy miért lenne fontos a billentyűzet vagy a telefon képernyője mellett a tollat és papírt is használni. 

Bizonyos kutatások szerint az agyműködésünkre nagyon rossz hatással van, ha digitális eszközökkel rögzítünk mindent, mások pedig még ennél is tovább mennek, és a másodlagos analfabetizmust emlegetik. Az analfabetizmus - ahogy azt mindenki tudja - azt jelenti, hogy a felnőtt rosszul, vagy egyáltalán nem tud írni-olvasni, míg a másodlagos analfabéták tanultak ugyan írni és olvasni, de a telefont, TV használata miatt elfelejtették azt. Rosszul hangzik, ugye? Nos, nem kell eljutni idáig! 

Használd a tollat és a papírt - Ne felejts el kézzel írni a digitális világban sem!Forrás: Shutterstock

Érvek, amelyek megerősíthetnek abban, hogy ne hanyagold teljesen a folyóírást. 

1. A folyóírás tanulása az olvasás mellett alapvető elsajátítandó tudás az iskola első osztályában. A betűk megtanulása mellett erősödik a kéz és a szem összehangolt mozgása, fejlődnek az agyi idegpályák, a térérzékelés valamint a ritmusérzék. 

 2. Az 1. pontból adódóan a kézírás sokkal összetettebb és több képesség és készség együttes alkalmazását igénylő tevékenység, mint a géppel való írás.

3. A kézírás fejleszti a kommunikációt és javítja az önkifejezési módunkat. 

4. A kézírás során az agyunk több területét aktiváljuk, hiszen egyidejűleg figyelünk a szöveg tartalmára és a formájára is. Ráadásul jobban átgondoljuk, mit írunk le, ugyanis nem áll rendelkezésünkre szövegszerkesztő a végtelen javítási lehetőségével. 

5. Aki kézzel ír, annak jobb a memóriája és többet gondolkodik. Úgy tudni, amit folyóírással írunk, az jobban bevésődik. Erre érdemes odafigyelni például az egyetemi jegyzetek készítésénél. 

6. A kézírásunk sok mindent elárul rólunk, ugyanis egyedi és személyes. Érdekes megfigyelni, hogy aktuális állapotunk mennyire megjelenik abban, miként formázzuk a betűket. 

7. A grafológusok szerint a kézírás terápiás hatású is lehet, tehát kézírásunk tudatos megváltoztatásával változtatni tudunk személyiségünkön is.