Egy szuper úti cél őszre: kirándulj Tatán, a vizek városában

Tata utazás kirándulás tatai vár Öreg-tó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tata a vizek városa, és ezzel együtt Komárom-Esztergom megye egyik legromantikusabb, legfestőibb, legvadregényesebb települése. Persze, ha vonattal érkezel és leszállsz a vasútállomáson, ezt nem feltétlenül érzékeled azonnal, de egy jó húszperces séta után a városközpontba, onnan pedig a város nevezetességéhez az Öreg-tóhoz és a várhoz, valamint az Esterházy-kastélyhoz jutsz, amelyek külön-külön is megérnek egy kirándulást, így együtt pedig pazar látványt nyújtanak. 

Ha Tatát választod úti célodnak, egészen biztosan az Öreg-tóról hallottak és az arról készült fotók hozták meg a kedvedet a kiránduláshoz. Nem fogsz csalódni!

A tatai Öreg-tó Magyarország legidősebb mesterséges tava, az Által-ér felduzzasztásával keletekezett még a honfoglalás előtt. A tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók.

A partja kiváló séta- és biciklis útvonal is, a kerülete valamivel több, mint 7 kilométer, így ha a terveid között szerepel, hogy megkerülöd, érdemes kényelmes cipőt húzni: lassú sétával akár több órát is igénybevehet.

A tatai Öreg-tó partja kiváló séta- és biciklis útvonal, a tó partján található az Öregvár, amelyet vízi várnak is neveznek Forrás: Shutterstock

Persze megéri körbemenni, egyik oldalról vízbe hajló fűzfák, vitorlás-kikötő mellett haladunk el, a másik oldalon gyönyörű lakóházak, vízimalom, hangulatos éttermek és cukrászdák találhatóak. Az Öreg-tó középső zsilipjénél épült Tata híres műemlékmalma, a Cifra-malom, amelyben 1960-ig őröltek. A tó élővilága nagyon gazdag, télen-nyáron rengeteg költözőmadárnak ad otthont.

A tó partján áll a 14. században épített tatai Öregvár is, amelyet vízi várnak is neveznek, ugyanis szinte "belelóg" a tóba.

Zsigmond király tornyokkal, lakószárnyakkal bővítette ki, később pedig állítólag Mátyás király is többször megszállt itt.

Itt látható az Esterházy-kastély is,

amelyet most éppen felújítanak, de kívülről megnézhető.

Itt látható az Esterházy-kastély is Forrás: Shutterstock

A város legmagasabb pontja a Kálvária-domb,

amely 166 méter magas, és a kastélytól mintegy tízperces sétával érhető el. A dombtetőn áll az eredetileg gótikus stílusban épül Kálvária-kápolna, nem messze pedig a víztorony, amelynek tetejére 175 lépcső vezet fel, és ahonnan kiváló kilátás nyílik a városra.

Ha nem csak egy délutánt szánsz arra, hogy megismerd Tatát,

mindenképpen látogass el a Fényes Tanösvényhez is, amely egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal,

amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.