Hét házi gyógymód pigmentfoltokra - Ezek a legjobbak

Forrás: Shutterstock -
melanin pigment pigmentfolt gyógymód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok nő vágyik egyenletes, hibátlan arcbőrre, de mégis pigmentfoltokkal küzdenek. Most hét hatékony otthoni gyógymódot mutatunk erre a problémára.

A pigmentfoltokat mostanában úgy kezeljük, mint a ráncokat. Ám míg utóbbiak egy boldog élet lenyomatai is lehetnek, az életkorra utaló pigmentfoltok inkább zavaróak sokak számára.

A pigmentfoltok kialakulásának okai

A pigment-rendellenességek (hiperpigmentáció) a melanin túltermelődéséből adódnak, amelyet a megnövekedett napsugárzás válthat ki, és szeplő formájában jelentkeznek. Ezért fontos, hogy megfelelő erősségű fényvédő krémeket használjunk. De a hormonális változások, a fogamzásgátló tabletta szedése vagy a terhesség is okozhatja a foltok kialakulását.

A pigment-rendellenességek (hiperpigmentáció) a melanin túltermelődéséből adódnak Forrás: Shutterstock

Ezek a házi gyógymódok segíthetnek megszabadulni a pingentfoltoktól:

Ha szeretnéd eltüntetni vagy halványítani a sötét foltokat, de nem akarsz kozmetikumokat használni, amiben szintetikus anyagok lehetnek, akkor számos otthoni megoldás is működhet.

1. Citromlé
A citromlé kivilágosítja a pigmentfoltokat, a benne lévő sav fehéríti a bőrt.
Így használd:
Vágd félbe a citromot, és egy vattával itass fel egy kis levet, majd vidd fel az érintett bőrfelületekre. Hagyd hatni 10-15 percig, majd mosd le vízzel. A műveletet érdemes naponta kétszer, háromszor is elvégezni.

A citromlé kivilágosítja a pigmentfoltokat, a benne lévő sav fehéríti a bőrt Forrás: Shutterstock

2. Almaecet
Az almaecet nem csak kiváló zsírégető, az öregedési foltok ellen is nagyon hatásos. A benne található gyümölcs- és ecetsav világosítja ki a bőrt.
Így használd:
Vidd fel higítatlanul az almaecetet a sötét foltokra. 10 percig hagyd hatni, majd tiszta vízzel le kell mosni. Naponta kétszer érdemes ezt elvégezni.

3. Krumpli
A pigmentfoltok burgonyával is kezelhetőek, a benne található enzimek is világosítják a bőrt.
Így használd:
Vágj félbe egy krumplit, és dörzsöld be vele az arcbőrödet, majd mosd le. Ezt a kezelést is ismételheted naponta többször.

4. C vitamin
A pigentfoltok eltűnését nem csak külsőleg segíthetjük, hanem belsőleg is. Fontos a kiegyensúlyozott étrend, a sok vitamin, különösen a sok C vitamin bevitele. A C vitamin stimulálja a kollagén termelést, így járul hozzá az egészséges, hibátlan arcbőrhöz, csökkentve a hiperpigmentációt.

Fontos a kiegyensúlyozott étrend, a sok vitamin, különösen a sok C vitamin bevitele Forrás: Shutterstock

5. Mandula
Szokatlannak tűnhet, mégis működik. A mandula nagyon sok E vitamint tartalmaz, megvédi a sejteket a szabadgyököktől és gátolja a szeplők kialakulását.
Így használd:
Áztasd a mandulákat pár órára vízbe, majd egy kis tej hozzáadásával pürésítsd le őket, hogy krémes masszát kapj. Lefekvés előtt kenjük be ezzel az érintett bőrfelületeket, majd másnap reggel mosd le. Ismételd a kezelést naponta két héten keresztül.

6. Papaya
A hiperpigmentációt papayával is kezelhetjük. A benne lévő papain enzim eltünteti a nem kívánatos barna foltokat a bőrön, és remek regeneráló hatása is van.
Így használd:
Hámozd meg és felezd el a papayát, kapard ki a magját, majd pépesítsd le a gyümölcshúst. A krémmel dörzsöld be a foltokat és hagyd hatni fél órán át. Az arcodat ezután langyos vízzel mosd le.

7. Kurkuma
A kurkuma is remek társ lehet a szeplők elleni küzdelemben. A fűszer csökkenti a melanin termelését a bőrsejtekben, így ellensúlyozza a sötétebb foltokat.
Így használd:
Keverj össze egy kis kurkumát egy kis citromlével, majd kend be az érintett bőrfelületeket. 20 percig hagyd fent, majd langyos vízzel mosd le.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.