Fókuszban a párkapcsolat : így védd meg a szerelmed a vírus idején - interjú Felházi Anettel

Forrás: Shutterstock -
Felházi Anett interjú párkapcsolat koronavírus vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus első hulláma alatt rengeteg párkapcsolat futott zátonyra. Sokan az összezártságra hivatkozva vetettek véget olykor akár hossz évekig tartó szerelmüknek. Annak érdekében, hogy egy esteleges következő karantén ne okozzon gondot a szerelmi életünkben, körüljártuk a témát, az okokat, valamint a lelki hátteret Felházi Anett klinikai szakpszcihológus segítségével.

Egyre több olyan szakításos történetről lehet hallani az idei évben, amiknél a felek a koronavírus okozta bezártságra, összezártságra hivatkoznak. Miért lehet ez? Hogyan hat a párkapcsolatokra a karantén?

Azt figyeltem meg, hogy a kapcsolatok sérülékenysége nagyban függ a kapcsolat érettségétől. Éretlen, korai szakaszban a karanténban összezárt párok inkább szétmennek, mivel ez még nem a természetes fejlődés, bizalmi mélyülés eredménye volt. Sokan egy előrehaladottabb fázisban költöztek össze, de náluk is megjelentek problémák. Elsődleges volt a szeparáció lehetősége. Az elkülönülés fizikai és lelki szinten is fontos. A lakás szűkössége, a home-office és a magánélet összemosottsága egyre inkább kifárasztotta a párokat, motiválatlanokká, fáradttá váltak.

Azoknál a pároknál, ahol gondot okozott a személyes szükségletek kifejezése, még pszichoszomatikus tünetek is kialakultak Pl. bőrtünetek, immunrendszer gyengülése.

Arra biztattam a pácienseimet, hogy bátrabban szeparálódjanak, vonuljanak vissza. Ez természetes szükséglet. Akár vegyenek fejhallgatót, akár egyedül is lemehetnek sétálni, vásárolni.

Azért azt nem gondolom, hogy erős párkapcsolatot tönkre tud tenni a karantén.

De azok a kapcsolatok, ahol nagy - vagy ambivalens az érzelmi távolság, vagy sok a személyes titok, erős a függetlenségi törekvés, nehéz lehet az érzelmi közelségben megnyugodni. Túl zavaró lehet, hogy a szorongató közelséget nem lehet megtörni.

A kapcsolatok sérülékenysége nagyban függ a kapcsolat érettségétől Forrás: Shutterstock

Fontos téma a családi erőszak, ami karantén alatt felerősödött. De az is nehéz, hogy elváló félben lévő párok ragadtak bele a bezártságba.

Hogyan lehetséges az, hogy több év együttélés után néhány hetes bezártság tönkreteheti a párok kapcsolatát? Mire kell odafigyelni, hogy ez elkerülhető legyen? Van erre bármiféle megoldás? Mik azok, amikre mindenképpen figyelni kell karantén idején a pároknak? Hogyan őrizzék meg karantén alatt is az egymás iránti érdeklődésüket?

Amiről már szóltam, a határok és az elkülönülés lehetősége és tisztelete fontos ilyen helyzetekben. Próbálják megtartani az eddigi életritmust. Reggel úgy kezdeni a napot, mint korábban, felöltözni, megfürödni.

Sajnos arról is hallottam, hogy elhanyagolták a higiéniát, ami a másik félben csalódást és eltávolodást keltett. Ez akár depresszió jele is lehet. Fontos a napirend megtartása és egyeztetése.

A szabadidő eltöltése is nagyobb kreativitást kíván. Lehet lapozgatni a fényképek között, játszani és lehet tervezni a következő nyaralást. Ki lehet próbálni új, közös aktivitásokat, pl. együtt főzés.
A gyerekkel közös karantén nagy terheket rótt a szülőkre. Nem mindenkinek van elég megtartó kapacitása, türelme, hogy elbírja a saját munka és a gyerekek tanulásának menedzselését is. A gyerekek is bezártak, szoronganak, nyugtalanok. Ez tovább fokozza az érzelmi és az indulati terheket. Sajnos sok esetben alkoholproblémák felerősödést generálja.

A pár ossza be a feladatokat és ne terhelődjön aránytalanul az egyik fél.

Halottam sajnos ilyen esetben az egyik fél összeomlásáról és kórházba kerüléséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.