Hialuronsav, a modern kor csodaszere - Mi mindenre jó?

Forrás: Shutterstock -
hialuronsav szépségápolás magazin egészség orvoslás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hialuronsav az elmúlt években hatalmas népszerűségre tett szert és egyre inkább úgy tekintenek rá, mint a modern kor egyik csodaszerére. De vajon hiszünk-e a csodákban?

Mi is az a hialuronsav?


A hialuronsav egy nagymolekulájú szénhidrát, amely természetes módon is megtalálható a szövetekben és leginkább vízmegkötő hatása miatt kedvelt. Mivel a saját súlyának sokszorosát – akár ezerszeresét is - képes megkötni víz formájában, így fantasztikus hidratáló hatással bír, márpedig azt már mindenki tudja, hogy ez mennyire fontos az emberi szervezet számára.

A hialuronsav krémek, szérumok és étrendkiegészítők népszerű összetevője Forrás: Shutterstock

A kozmetikai Jolly Joker


A hialuronsavról legtöbbet a szépségipar kapcsán hallhatunk. Krémek, szérumok és étrendkiegészítők népszerű összetevője, mivel segít, hogy a bőr rugalmas és hidratált maradjon.

A hialuronsav természetes módon is fellelhető a szervezetben,

legnagyobb része - azaz nagyjából az 50-60%-a pedig - kifejezetten a bőrben található meg. Az évek múlásával és a különféle környezeti ártalmaknak valamint az életmódunknak – pl. napozásnak, dohányzásnak, légszennyezettségnek - hála azonban ez a mennyiség fokozatosan csökken, ennek köszönhetően pedig a bőr szárazzá, fakóvá és ráncossá válhat.

Szerencsére a hialuronsav belsőleg és külsőleg is pótolható,

növelve így a szövetek nedvességtartalmát, rugalmasságát, mindez pedig nem csak szebb bőrképet eredményezhet, de a ráncok megjelenésének esélyét is csökkentheti, sőt akár a már meglévőeket is fel tudja tölteni bizonyos mértékig.

Szerencsére a hialuronsav belsőleg és külsőleg is pótolható Forrás: Shutterstock

Túl a szépségiparon


A hialuronsav azonban nem csak a bőr szépségéért felelős, hiszen a szervezetben

fellelhető még a csontokban, az izmokban, az ízületi folyadékokban, a szemben, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Ezért nem meglepő, hogy a szépségiparon túl is előszeretettel alkalmazzák, hiszen a hialuronsav:

  • az ízületek kenőanyaga, amely védi a porcok felszínét, így nagyon hatásos orvosság a váll-, térd-, csípőízület gyulladásos betegségeivel szemben
  • segít, hogy a sebek gyorsabban és szebben gyógyuljanak, így mind kozmetikai, mind az orvosi szemmel – műtéti sebek kezelésekor – igen előnyös lehet az alkalmazása
  • gátolja a gyulladások kialakulását, legyen szó felszíni sebekről vagy akár olyan emésztőszervrendszeri betegségekről, mint a Crohn-betegség, a gyomorfekély, a reflux vagy a vastagbélgyulladás
  • enyhíti a krónikus szemszárazságot, a szemüreg belseje ugyanis természetes módon is hialuronsavat tartalmaz, amelyet hatékonyan lehet pótolni hialuronsavas szemcseppel

Mindezek ismeretében azt mondhatjuk, hogy a hialuronsav egyre növekvő népszerűsége nem puszta szemfényvesztés, s bár egyre kevésbé hiszünk a reklámoknak és egyre jobban kételkedünk mindenben, ami gyanúsan jónak tűnik, akadnak azért még valódi „csodaszerek" a világban. Ilyen a hialurosav is, amely ugyan nem univerzális gyógyszer minden betegségre, de mégis meglehetősen széles körben alkalmazható mind a szépségünk, mind az egészségünk megóvása terén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.