egészségmegőrzés betegségmegelőzés gyógygomba magazin egészség shiitake maitake
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Shiitake és maitake. Bár úgy hangzik, mintha egy japán szappanopera szerelmeseinek nevét olvasnánk vagy egy sushizó étlapját nézegetnénk, valójában két gyógyhatású gombáról beszélünk.

A tradicionális ázsiai gyógyításban már évezredek óta nagy népszerűségnek örvendenek a különféle gyógygombák.
A shiitake itthon is jól ismert gombafajta, amely amellett, hogy pozitív élettani hatásokkal rendelkezik, hipermarketekben kapható és számos ázsiai ihletésű étel hozzávalóját képezi.
A maitake, azaz bokrosgomba Magyarországon kevésbé ismert, bár Japánban és Kínában évezredek óta a gasztronómia és a gyógyítás szerves része.

Shiitake


A shiitake gombát a gyógygombák királyának is szokás nevezni, mivel kiemelkedően jó immunerősítő, antioxidáns, kiváló daganatmegelőző, antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hatásosan kezeli az emésztési problémákat, sőt a fogszuvasodást is gátolja.

Shiitake gomba kiemelkedően jó immunerősítő, antioxidáns, antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik Forrás: Shutterstock



Maitake


A maitake Ázsiában évezredek óta hatalmas népszerűségnek örvend, itthon azonban csak nemrég kezdték megismerni. Legfőbb pozitív tulajdonsága, hogy kiemelkedően erős antivirális hatással rendelkezik, stimulálja az immunrendszert és segítséget nyújthat a daganatosmegbetegedések legyőzésében is. Gazdag B-, C-, D-vitaminban és úgynevezett adaptogén, tehát segít a szervezetnek leküzdeni a különféle stresszt – legyen az testi vagy lelki.

Maitake gomba erős antivirális hatása mellett remek B-, C- és D-vitamin forrás Forrás: Shutterstock



Közös jellemzőik


Mindkét gyógygomba rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre és mind frissen, ételekbe keverve, mind étrend-kiegészítő formájában (kapszula, tabletta, tea, por, koncentrátum) fogyaszthatóak.
Adagolásuk nagyban függ a testtömegtől, a terápia jelegétől, illetve hogy megelőzésképpen vagy egy bizonyos betegség kezelésére alkalmazzuk.
A gyógygombák sosem fejtik ki azonnal a hatásukat, így ne lepődjünk meg, ha heteket vagy akár hónapokat kell várni, hogy megtapasztaljuk a változást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.