Télen is nagyon fontos a fényvédelem: a bőröd egészségéért sose feledkezz meg róla

Forrás: Shutterstock -
magazin fényvédelem tél arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli arcápolásról nem a fényvédelem jut először eszünkbe, pedig nem kevésbé fontos ez a lépés a hidegebb időkben sem, mint nyáron. Habár folyamatosan azt halljuk, hogy ilyenkor kevés fény ér bennünket, ezért pótolnunk kell a D-vitaminokat, ami természetesen így van, de a káros sugarak ilyenkor is veszélyesek, ezért nem szabad elhanyagolnunk.

Amikor a hőmérséklet csökken és a nappalok rövidebbek lesznek, az arcápolás általában már csak a hidratálásról szól, és elfelejtjük a bőrápolási rutin egyik legfontosabb, mindenkor elengedhetetlen lépését, azaz a fényvédelmet. Talán már unásig ismételt tény az, hogy a napfény bizony káros hatással is van a bőrünkre, ezért legfőképp nyáron, folyamatosan csak a fényvédelemről hallani, láthatjuk, hogy a strandokon bőszen kenegetik a testüket az emberek, de az arc védelme ilyenkor is gyakran kimarad. Abban minden szakértő egyetért, hogy az UV-sugarak elleni védelem egész évben fontos, és nagyjából az egyetlen testrészünk, ami mindenkor ki van téve a káros hatásainak, az az arcunk. Íme, néhány ok, amiért megéri még télen is odafigyelnünk a fényvédelemre.


Az első, és legfontosabb: védelmez

Kétféle sugárzás hat a bőrre, az UVA és az UVB, és sajnos egyiknek sincs túl sok pozitív hatása, viszont van különbség az általuk okozott károk között. Az UVA hullámhossza a legnagyobb, ez tud a legmélyebben hatolni a bőrbe, és habár ettől nem égünk le, ez annál jóval súlyosabb problémákat okoz. Fokozza a bőr öregedését, valamint a bőrrák, vagyis a melanoma kialakulását is eredményezheti. És bizony ez a vastag téli felhőkön is képes átjutni. Az UVB a bőr külső rétegeit károsítja, vagyis ez okozza a leégést. A bőrünket tehát mindkettő ellen védeni kell télen és nyáron egyaránt. A legjobb módja pedig a fényvédő alkalmazása. Fontos, hogy olyan krémet válasszunk, amely legalább SPF 30-as védelemmel rendelkezik, nem tartalmaz alkoholt és illatanyagokat sem.

Bőrünket az UVA, és az UVB sugárzás ellen is védeni kell télen és nyáron egyaránt Forrás: Shutterstock

Késlelteti az öregedést

Mivel az UVA sugárzás mélyen behatol a bőrbe és egész évben képes kifejteni káros hatását, fényvédelem nélkül sokkal hamarabb megjelennek a nemkívánatos ráncok. A sugárzás ugyanis rossz hatással van a kollagén termelésére, ez pedig a bőr megereszkedéséhez vezet. A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt elkerüljük, az a fényvédő rendszeres alkalmazása. A legjobb eredmény elérése érdekében 15 perccel azelőtt vigyük fel a krémet, hogy kimerészkednénk.


Egyenletesebbé teszi a bőrt

A fényvédős hidratálók alkalmazása nem csak a ráncok ellen hatásos, de az egyenletes bőrszín elérése érdekében is kiválóan alkalmazható. A téli hónapok zord, szeles időjárása egyébként is nagy igénybevételnek teszi ki az arcunkat, mely pirossághoz, kiszáradáshoz és egyenetlen bőrszínhez, esetleg barna foltok kialakulásához vezethet. A fényvédő rendszeres alkalmazása azonban ezt is megakadályozza.


Ha nem mozdulunk ki, akkor is fontos a védelem

Ugyan arról még folyik vita, hogy a különböző eszközök által kibocsátott fény károsítja-e a bőrünket, azzal biztosan nem árthatunk, ha a hidratálónkat ilyenkor is alkalmazzuk. Annál is inkább, mert az ablakon beszűrődő fénynek is lehetnek káros hatásai, még ha ezek gyengébbek is, mintha közvetlenül érné a bőrünket.

Ha nem mozdulunk ki, akkor is alkalmazzuk a hidratálónkat Forrás: Shutterstock

Mire kell figyelnünk a téli arcápolásnál?

  • Mivel a hideg idő és az erős szél erősebb hatásoknak teszik ki a bőrünket, a fényvédőt is érdemes gyakrabban használnunk, ha sokat tartózkodunk a szabadban.
  • A bőrrák és a leégés elleni védelem érdekében legalább SPF 30-as krémet használjunk, lehetőleg olyat, amelyben sem alkohol sem illatanyag nincs.
  • Bőven hagyjunk időt a krém felszívódására, mielőtt kimennénk: legalább negyed órára biztosan szükség van.

Szépségtippek: így ápold és sminkeld az arcodat a hideg időszakban

A hideg idő beköszöntével a bőrünknek is másfajta ápolásra van szüksége, mint a melegebb, napos időszakban. Schlovicskó Katalin kozmetikus-sminkmesterrel arról beszélgettünk, hogyan ápoljuk és sminkeljük arcunkat a téli trendeknek megfelelően. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.