Az ritkán fordul elő, hogy egy felnőtt ember megkóstolja valamelyik szobanövényét, de arra, hogy ezt egy gyerek vagy háziállat tegye meg, már sokkal nagyobb az esély. Épp ezért fontos tisztában lenned, hogy melyekkel érdemes vigyáznod.

Amennyiben gyerek vagy kutya van a lakásban – akkor is, ha csupán 1-2 órára, látogatóba érkeznek – érdemes olyan helyre tenni a szobanövényeket, ahol nem tudják elérni. Ez nem csupán a bizonyítottan mérgezőekre vonatkozik, mivel gyomorfájdalmat, vagy kellemetlen hasmenést bármilyen növény levelének kóstolása kiválthat.

 

10 mérgező szobanövény

Buzogányvirág

Minden része mérgező. A szájban maró, égő érzés tapasztalható, nyelési nehézség és beszédzavar is felléphet.

Filodendron

Légzőgyökerei nedve és virága – ami életében csupán egyszer nyílik – is mérgező. Bőrkiütés, égő érzés, lenyelés esetén nyelési nehézség tapasztalható.

Szobai ciklámen

Virága, szára és gumója is mérgező. Gyomorfájdalom, hasmenés és hányás is a mérgezés tünetei közé tartoznak.

zobai ciklámenForrás: Shutterstock

Leander

Minden része mérgező. Elfogyasztása esetén hasfájás, görcs, hányás jelentkezhet, de akár keringési zavarokat is előidézhet.

Fikusz

Szára és levele is mérgező. Hasgörcsöt, hányást, hasmenést vált ki.

Mikulásvirág

Minden része mérgező. A tejnedve bőrirritációt okoz, lenyelése után hányás és hasmenés lép fel.

MikulásvirágForrás: Shutterstock

Jácint

Minden része mérgező. Elsősorban bél- és gyomorpanaszokat okoz, de irritálhatja a nyálkahártyát is.

Anyósnyelv

Levele és hajtása is mérgező. Hányást valamint hasmenést okoz.

Amarillisz

Minden része mérgező. Hányás, hasmenés léphet fel, de nem ritka a gyomor- vagy bélgyulladás sem.

Kroton

Levele és szára is mérgező. Tejnedve viszketést, égő érzést okoz a bőrön, lenyelése esetén hányás és hasmenés tapasztalható.

KrotonForrás: Shutterstock

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

Amennyiben tudod vagy erős a gyanúd, hogy a gyerek nem tudott ellenállni a szobanövénynek, hívd fel a gyerekorvost, és kérd a véleményét, tanácsát. Abban az esetben, ha biztosan tudod, az adott növény mérgező, ne késlekedj és hívj mentőt! Jegyezd fel a növény pontos nevét, ha tudod, akkor a mérgezés időpontját, valamint az elfogyasztott mennyiséget. A Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai Osztályát bármikor hívhatod, segítenek: 061-459-9100/ 1113, vagy a 061-333-5079.