Szobatisztaságra szoktatás egy babapszichológus szemével

Forrás: Shutterstock -
Vida Ági babapszichoógus szobatisztaság magazin bilire szoktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pelenka elhagyása hatalmas mérföldkő egy kisgyermek és szülei életében. A bilire, vécére, a nappali, majd az éjszakai szobatisztaságra szoktatásra azonban nincsenek kötött szabályok, hiszen gyereke válogatja, hogy pontosan mikor érik meg rá, valamint azt, hogy miként lehet belekezdeni.

Ha gyermekünk a 3 éves kor küszöbén van és még nem szobatiszta, biztosan felmerül bennünk a pelenka elhagyásának már-már nyomasztó gondolata. Bár a nagy áttörést átlagosan a 27 hónapos kor hozza meg, mégsem kell kétségbe esnünk, ha a csöppségünk még nem ül bilire vagy vécére.

Vida Ági babapszichológus Forrás: Vida Ágnes

Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!

Ha jól időzítesz, egy-két hét alatt szobatisztaságra szoktathatod a tipegőt. Ha a szoktatást elkezded, mielőtt ő készen állna, vagy ha akkor hagyod abba, és kezded újra, amikor neked éppen alkalmas, a tanulási idő sokáig eltarthat. Olvasd tovább!

A szakember kiemelte, hogy a bilire és/vagy vécére szoktatást semmiképp sem szabad erőltetni, ez ugyanis szorongást okoz a gyermekben, ami késlelteti a szobatisztaság kialakulását. Viszont néhány praktikus tanácsot azért adott a témában:

A szakember kiemelte, hogy a bilire és/vagy vécére szoktatást semmiképp sem szabad erőltetni Forrás: Shutterstock

Amíg azonban a csöppségünk pelenkában érzi komfortosan magát, roppant fontos a bőrápolás, főként azért, hogy megelőzzük, vagy éppen kezeljük a babapopsi állandó kipirosodását. A nedves törlőkendőn és hintőporon kívül ajánlatos használni valamilyen baba popsi krémet, ami ápolja, nyugtatja a pici bőrét, valamint védőréteget képez rajta. Ilyen például a Sudocrem, Bepanthen baby kenőcs, Neugranormon kenőcs, Chicco popsikrém, Calmapherol baby kenőcs vagy a gyógyszertárban kikevert popsikrém.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.