A szobatisztaság valamikor két és fél és hároméves kor között következik be, de akkor aztán igen gyorsan. Ha jól időzítesz, egy-két hét alatt szobatisztaságra szoktathatod a tipegőt. Ha a szoktatást elkezded, mielőtt ő készen állna, vagy ha akkor hagyod abba, és kezded újra, amikor neked éppen alkalmas, a tanulási idő sokáig eltarthat.

Nem kell tehát túl korán elkezdeni a bilire szoktatást, de azt megteheted, hogy előkészíted a kicsit arra a fejlődési szintre, amikor már természetesen veszi tudomásul testi működéseit. Mi felnőttek túlságosan feszélyezetten kezeljük a dolgokat. A vécéhumor biztos jele annak, hogy sokan még ma is kínosnak érzik azt, ami az élet legtermészetesebb dolga: ami bemegy, az végül ki is kell, hogy jöjjön. Ha azonban lazábban kezeled a kérdést, azzal a szobatisztaságra szoktatást is elősegíted.

Istockphoto


Jelek, hogy elérkezett az idő

Körülbelül 18 hónapos korára jut el a kisgyermek a testi fejlődésnek arra a fokára, hogy uralkodni tudjon a hólyagján és a belein. Sokkal tovább tart azonban, általában még vagy egy évig, míg megtanulja előre érezni, hogy mikor kell kimennie, és ez ügyben tenni is tud valamit. A csecsemő vizelet- és székletürítése reflextevékenység, amely általában közvetlenül az étkezést követően vagy még aközben zajlik le. Valamikor kétéves kora körül kezdi észrevenni, hogy valami történni fog. Esetleg ezt közli is, néhány másodperccel előbb, vagy éppen már pisilés-kakilás közben. Ekkor már nincs idő a bugyi lehúzására, és a bili előszedésére, de ez jeladás arra, hogy elindultatok a helyes irányba.

Egy másik módja annak, hogy megállapítsd, elérkezett-e az idő, ha megvizsgálod a gyerek pelenkáját. Ha - összehasonlítva a folyadékbevitellel - azt találod, hogy a pelenka sokáig száraz marad, ez annak a jele, hogy az önkéntes szabályozás már nincs messze.

Mit könnyebb visszatartani?
A legtöbb gyereknél előbb következik be a széklet-, mint a vizeletürítés kontrollja - egyszerűen azért, mert a székletet könnyebb visszatartani -, de ez nem minden gyereknél van így. Az utolsó fázis mindig a megbízható éjszakai szárazság. Vagyis ha a gyereked nappalra már megbízhatóan szobatiszta, ez nem jelenti azt, hogy éjszakára nem kell egy ideig még pelenkát adni rá.

Istockphoto


Így szoktasd a bilire!

A felkészítés fontos szempontja, hogy soha ne tegyél undorra vagy szégyellnivalóra utaló megjegyzést vagy gesztust azzal kapcsolatban, ami egyszerűen az élet természetes ténye. Ne tűnj el a csukott ajtó mögött, ha kimész! Hagyd nyitva az ajtót, amíg végzed a dolgod, sőt, néha vidd be magaddal a gyereket. Magyarázd el, mi történik, mire jó a vécépapír, és mutasd meg, utána hogyan mosol kezet. Ha megfelelő módon készíted fel, két dolgot tanítasz meg neki egyszerre: a szobatisztaságot és a higiéniát.Emellett szerezz be két bilit, egy otthonit és egy úti bilit. Mindkettő legyen feltűnésmentes és dísztelen, ez nem trónszék és nem is játék. Az egyiket vigyétek magatokkal, és akkor a gyerekre elég egy alsónadrágot vagy egy bugyit adnod. A gyerekek általában végtelenül lelkesek, ha pelenka nélkül mehetnek el otthonról. A mintás, rajzfilmfigurás bugyik pedig különösen izgalmasak. Ha bepisil, ne húzd le róla azonnal a bugyit! Hadd tanulja meg, hogy ha nedves, az kellemetlen, és ezt meg kell próbálnia elkerülni.

A szoktatás folyamán könnyen levehető, gumis derekú nadrágot adj a gyerekre. Mindig figyelj a jelekre, amelyek azt jelzik, ki kell mennie - például arra, amikor a pisilőjét markolássza. Naponta többször is, akár százszor is kérdezd meg tőle, hogy kell-e pisilnie, ráül-e a bilire, utóbbi pedig mindig legyen kéznél, de soha ne a tévé előtt: széknek fogja hinni, és elfelejti majd elvégezni a dolgát. Ha sikerül a bilibe pisilnie vagy kakilnia, örülj és dicsérd meg, a sikerhez ugyanis állandó megerősítés kell.Istockphoto


Zsámoly és ülőke
A gyereknek biztonságosabb a bili a szobatisztaságra szoktatásnál, mint a vécé, egy idő után azonban kinövi azt. A vécére szoktatáshoz tegyél a vécé elé egy kis zsámolyt, hogy leérjen a lába ülés közben is, és gyermekülőke is legyen a közelben, az megkönnyíti a felnőtt vécé használatát.

Ha baleset történt

Minden gyereknél előfordul, hogy egyszer-kétszer bepisil vagy bekakil. Az ilyen "baleset" többnyire akkor történik, ha a kicsi nagyon izgatott, vagy valami túlságosan eltereli a figyelmét a testi szükségleteiről. Ilyenkor a gyerek nagyon letörik, éppen ezért se csinálj nagy ügyet a dologból. A túlzott figyelem, a vigasztalás még azt a gondolatot is elülteti a kicsi fejében, hogy a "balesetezést" a maga javára fordíthatja. Kezeld az eseményt nyugodtan és tárgyilagosan: mondd, hogy ilyesmi előfordul, és felejtsük el. A bepisilést, bekakilást megelőzheted, ha reális követelményeket támasztasz. Ha azt mondja, hogy ki akar menni, akkor ki akar menni. Vedd komolyan, és ne várd el tőle, hogy sokáig visszatartsa, mert nem képes rá.

Kérj tanácsot védőnőnktől, Fekécs Évától!Mi van akkor, ha éjszaka történik baleset? Az ágybavizelés gyakran annak a jele, hogy túl korán vetted le éjszakára a pelenkát. Sorozatosan száraz pelenkával kell ébrednie, mielőtt az esti pelenkázás elmaradhat. Az ágybavizelésnek azonban lelki okai is lehetnek, vagy valamilyen érzelmi zavar. Van gyerek, akinek már az is elég, hogy idegen ágyban kell aludnia, de a kistestvér érkezése is előidézhet éjszakai bepisilést. Ezek a gyerek számára is érzelmi megrázkódtatást jelentenek, amelyeket ezért finom érzékkel, szidás és büntetés nélkül kell kezelni.


Jo Frost: Szuperdada
Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből? Hogyan könnyíthetjük meg a szobatisztaságra nevelést, hogyan kezelhetjük a hisztit, és miként dicsérjük a gyereket? Ilyen és hasonló fontos kérdésekre ad választ Jo Frost Szuperdada című könyvében, melynek alapján cikkünk is készült.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


7 nap alatt végez a csecsemőkkel a gyilkos kórhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-7-nap-alatt-vegez-a-tetanusz-a-csecsemokkel-ma.html Komoly betegséget jelezhet a böfögéshttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-refluxot-jelezhet-a-gyakori-bofizes-a-csecsemoknel.html Babahoroszkóp: A csillagok megmutatják, hogyan bánj a kisbabáddal!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101223-babahoroszkop-tunemeny-vagy-forgoszel.html Attól leszel apa, ha van bátorságod felnevelni a gyermeked!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101207-attol-leszel-apa-ha-van-batorsagod-felnevelni-a-gyermeked.html Játék a csecsemővel 1. rész - Életkornak megfelelő játékokhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101015-jatek-csecsemo-pluss-allat-mondoka-enek.html