Mindent túlél: ez lehet a világ halhatatlan állatának a titka - Videó

medveállatka állat elpusztíthatatlan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A medveállatkák valóságos szuperhősök, hiszen szinte mindent túlélnek, ami egy másik élőlény számára biztos halált jelentene.

A mikroszkopikus méretű medveállatkák kétségtelenül érdekes állatok, nem hiába foglalkoznak velük a tudósok több mint 200 éve. Általában vízben érzik jól magukat, de szinte bármilyen körülmények között képesek az életre, legyen szó akár kegyetlen mínuszokról, vagy forrásban lévő vízről. Az óceán mélyén lévő nyomást is el tudják viselni, de évtizedekig elélnek víz nélkül, vagy éppen lefagyasztva. Sőt, még világűr mostoha körülményeit és akár az erős sugárzást is képesek túlélni. Egy szóval: mindent!

Szuperképességeik miatt pedig az állatok elit kategóriájába tartoznak, mivel képesek túlélni azokat a környezeti feltételeket, amelyeket az emberek nagy eséllyel nem - írja a Promotions.

És, hogy minek köszönhetik ezt a fajta halhatatlanságot? Aprócska testükben megtalálható egy úgynevezett Dsup fehérje, ami egy károsodást/sérülést gátló fehérje. Ez védi meg a medveállatka DNS-készletét attól, hogy olyan dolgok károsítsák őket, mint például a talajban, a vízben és a növényzetben található ionizáló erős sugárzás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.