Mit tegyünk egy alvajáróval? Érdekes tények a jelenségről

Forrás: Shutterstock -
Alvajárók magazin alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig megmagyarázhatatlan és egyben ijesztő jelenségnek tartjuk az alvajárást, és nem tudjuk, mit tegyünk, ha szembe jön velünk egy alvajáró. A tudomány még most sem talált arra egyértelmű választ, hogy miért is alakulhat ez ki. Valószínűleg a mélyalvást szabályozó gének zavaráról van szó, de külső tényezők is befolyásolhatják.

Az alvajárók agyának bizonyos részei alszanak, más területek viszont aktívak. A testük lassan, de rutinosan mozog, és teljesen összefüggő cselekedetek hajtanak végre. Általában fel sem kelnek közben, hanem visszafekszenek az ágyba, és semmire sem emlékeznek reggel.

Teljesen hétköznapi dolgokat csinálnak a járkáláson kívül gyakran esznek, isznak, rosszabb esetben autót vezetnek vagy jobb esetben szexelnek a párjukkal. Egy budapesti férfi például arról számolta be, hogy előfordult már vele, hogy arra kelt fel, hogy szerelmeskedik a feleségével, de nem emlékszik arra, amikor nekikezdtek volna.
Egy nő pedig 50 kilométert vezetett le „holdkóros" állapotban. Szerencsére nem történt baj, de azt nem lehet tudni, hogyan reagált volna rizikós helyzetben. Éppen ezért az alvajárás igen veszélyes is tud lenni. Íme néhány tény, amit nem biztos, hogy eddig tudtál erről az érdekes jelenségről.

Az alvajárók általában hétköznapi dolgokat csinálnak, ám az alvajárás igen veszélyes is tud lenni Forrás: Shutterstock

Nem álom közben történik.
Egészen az '50-es évekig úgy gondolták, hogy az alvajáró az álmait játssza el mozgás formájában. Ám későbbi kutatások bebizonyították, hogy ez a jelenség éppen akkor alakul ki, amikor nem álmodik az illető. Az álmok ugyanis a felületes alvásfázisban jelentkeznek, az alvajárás pedig pont, hogy a mélyalvás szakaszában alakul ki.

A gyerekeknél gyakoribb.
Az alvajárás sokkal nagyobb arányban fordul elő gyerekeknél. A felnőttek 3,6 százaléka alvajáró a világban, a kicsiknél ennél sokkal magasabb az arány, mintegy 30 százalék. A gyerekek jobb esetben kinövik ezt a furcsa „szokást", ahogy fejlődik az agyuk. Azonban, amikor felnőtt korban alakul ki ez a probléma, ott már komolyabb okok is húzódhatnak a háttérben, és érdemes szakemberhez fordulni.

Örökölhető az éjszakai bóklászás.
Még mindig nem tudják biztosan, mitől alakul ki az alvajárás, de lehet genetikai oka is. Ha valakinek a családjában előfordult már ez a jelenség, akkor esélye lehet rá, hogy nála is jelentkezik majd. Ám szakértők úgy vélik, a kialakulásában nagy szerepet játszhat a stressz, a gyógyszerek mellékhatása, a túlzott alkoholfogyasztás vagy az olyan alvászavarok, mint az apnoé (amikor alvás közben kimarad a légzés). De akár a láz vagy a teli hólyag is hozzájárulhat, ha megvan bennünk a hajlam. Sokaknál akkor fordul elő, ha új környezetbe kerülnek.

Ha valakinek a családjában előfordult már alvajárás, akkor esélye lehet rá, hogy nála is jelentkezik majd Forrás: Shutterstock

Az alvajárót igenis fel kell ébreszteni!
Sokak fejében az van, hogy egy alvajárót nem szabad felébreszteni, mert akár szívrohamot is kaphat, ám ez nem igaz. Először célszerű megpróbálni visszavezetni az ágyába az illetőt, ám ha ez nem sikerült, vagy újra elkezd kóborolni, akkor mindenképp fel kell ébreszteni! Ugyanis ez egy rendkívül veszélyes állapot, hiszen az alvajáró nem tudja felmérni cselekedetei kockázatát, és bármire képes. Azonban arra lehet számítani, hogy miután felkelnek, zavarodottak, esetleg mérgesek lesznek. Ezért csak finoman próbálkozzunk vele.

Nem beszámíthatóak.
A motorikus központok alvajárás közben aktívak, de ilyenkor az illető nem tud gondolkodni és elveszíti ítélőképességét. Tehát nem célirányosan cselekednek, hanem rutintevékenységeket végeznek. Előfordult, hogy egy férfi fojtogatni kezdte a párját alvajárás közben, csak a gyerekeiknek köszönhető, hogy a nő nem halt meg. A rendőrség azonban felmentette a férfit, mivel nem volt beszámítható. A legtöbbjük azonban nem mutat agresszivitást ebben az állapotban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.