Mit üzennek a szőrszálaid? Érdemes rájuk figyelni!

hajhullás haj magazin egészség szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testszőrzet olyasmi, amitől minden nő próbál szabadulni. Mindegy, hogy tél vagy nyár van, a szőrtelenítés állandó program, ezért nehéz megfigyelni, ha bármilyen változás állna be a szőrszálak állapotában vagy a növekedésükben, pedig ezzel is fontos dolgokat üzenhet a tested.

A testszőrzet ugyan teljesen normális dolog, mégis a legtöbb nő mindent megtesz azért, hogy az összes kis pihétől megszabaduljon. Az emberi testen nagyjából 5 millió szőrtüsző van, ami elképesztő szám, de ennél is érdekesebb, hogy a szőrzetünk állapota sok mindenre utalhat, a közérzetről, de az általános egészségi állapotról is képet adhat.

A szőr mennyisége, színe, sűrűsége, erőssége egyénenként változó, többnyire a génjeink határozzák meg, azonban ha hirtelen valamiben drasztikus változást tapasztalunk, arra érdemes odafigyelnünk, mert jelezheti azt is, hogy a szervezetünkben valami nem stimmel. Íme, azok az okok, amelyek magyarázhatják a testszőrzetünkben bekövetkezett látványos módosulást.

Felborult a hormonháztartás

Az androgén hormonok habár a férfiak szervezetében termelődnek nagyobb mennyiségben, a nőkében is megtalálhatóak. A mellékvesében termelődnek, és a hónaljszőrzet valamint a szeméremszőrzet kialakulásáért is felelősek. A túlzott termelődése azonban káros a nők szervezetére, ennek jele a többi között az is lehet, hogy megerősödik a testszőrzet. Ez nem csak esztétikai probléma, hiszen a hormonháztartás érzékeny egyensúlyának felborulása egyéb egészségi bajokhoz is vezethet.

Az androgén hormonok túlzott termelődése káros a nők szervezetére, ennek jele a megerősödött testszőrzet is lehet Forrás: Shutterstock

Vashiány


Ha azt tapasztaljuk, hogy egyre több hajszálunkat veszítjük el, de a hajápolási szokásainkban nem következett be változás, akkor a probléma oka a szervezetünkben keresendő. Vashiányt vagy vérszegénységet is jelezhet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is megtalálható, vagyis hiánya sok problémát okoz, a többi között hajhullás is, ugyanis csökken a szövetek oxigénellátása. Megelőzni és kezelni úgy tudjuk, ha odafigyelünk a változatos táplálkozásra, vasat a vörös húsokban, belsőségekben, halakban, babban, borsóban és tökfélékben találhatunk.

A pajzsmirigy nem megfelelő működése

A pajzsmirigy problémáit nehéz diagnosztizálni, mivel olyan tünetekkel jár, amelyek más betegségeknél is előfordulhatnak. A pajzsmirigy által termelt hormon szinte minden szervünk funkcióját befolyásolja. Az életünkhöz szükséges a megfelelő termelődése, de a kevesebb és a több is káros lehet. Ha hajhullást, vagy bőrproblémákat tapasztalunk, az utalhat a pajzsmirigy alulműködésére is, de ez a probléma egyéb tünetekkel is járhat, mint álmosság, hízás, menstruációs zavarok.

Ha hajhullást, vagy bőrproblémákat tapasztalunk, az utalhat a pajzsmirigy alulműködésére is Forrás: Shutterstock

Autoimmun probléma

Bizonyos esetekben a testszőrzetben bekövetkezett változások autoimmun betegségek következményei lehetnek. Ilyen esetekben az immunrendszer elkezdheti megtámadni a hajhagymákat, amelyek a haj, a szemöldök és a szempillák kihullását okozhatják.

PCOS (Policisztás ovárium szindróma)

Ez a betegség a hormonháztartást érinti, jellemző lehet a férfi nemi hormonok túlsúlya. Ennek jele lehet a megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, ugyanakkor hajhullást is okozhat. Emellett kialakulhatnak bőrproblémák is, valamint túlsúly, rendszertelen menstruáció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.