Baba érkezik a családba - vajon mit gondol erről négylábú kedvencünk?

Forrás: Shutterstock -
kutya baba családtag házi kedvenc újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebben a cikkünkben azt a témát fogjuk körbejárni, vajon mit szól majd négylábú kedvencünk, ha megtudja: újszülött érkezik a családba. Lássuk, mik azok a baba hazaérkezése előtti teendők, amiket kedvencükkel mindenképpen végezzünk el.

Egy új családtag érkezése, mindenki számára izgalmas és eseménydús időszakot jelent. Ha négylábú kedvencünk is velünk él, akkor bizony őt is fel kell készítenünk az új jövevény érkezésére.

A jól tartott és nevelt kutyusok esetében nagy általánosságban semmilyen problémát nem okoz a baba érkezése, nagyon hamar hozzászokik a jelenlétéhez és ahhoz is, hogy ezentúl ő lesz inkább a középpontban. Sőt! Az idő előrehaladtával kedvencünk rajongásig fogja szeretni a babát.

Ahhoz, hogy minden gördülékenyen és zökkenőmentesen menjen, van néhány szabály, amit nem árt vagy inkább ajánlott betartani.

Hazaérkezés előtt:

Gondoljunk csak bele! A baba érkezése a kutya életében is nagy változásokat fog eredményezni. Ha eddig ő volt a kis kedvenc, akit állandóan babusgattunk, akkor érezni fogja, hogy ez megváltozott. Előfordulhat, hogy lesznek a lakásban olyan helyek, ahonnan ki lesz tiltva. Az is esélyes, hogy többször tiltjuk el a már megszokott tevékenységeitől, és szidást is többet fog kapni a baba miatt.
Ezekre nem árt előre felkészülni. Ha tudjuk, melyek azok a helyek, ahová nem mehet majd be a kis kedvencünk, kezdjük már el a baba érkezése előtt fokozatosan kiszoktatni onnan - így nem lesz drasztikus a változás.

Ha eddig felmehetett a kanapéra, de a baba érkezése után nem érezzük ezt biztonságosnak, állítsuk fel a kanapé-szabályt, ami annyit tesz, hogy a kutya jóváhagyás nélkül nem ugorhat fel.
Ha eddig nem, vagy csak minimális időt volt otthon egyedül a kutya, szoktassuk hozzá ahhoz is, hogy bizony néha otthon kell maradnia több órát is. Lesznek olyan programok ugyanis, amikre nem vihetjük magunkkal.

Ha eddig felmehetett a kanapéra, de a baba érkezése után nem érezzük ezt biztonságosnak, állítsuk fel a kanapé-szabályt Forrás: Shutterstock


A kutyák nagyon érzékenyek, így kezdjük el minél hamarabb az átszoktatásukat, hogy ne legyen nagyon drasztikus a váltás számukra és ezt ne tulajdonítsák a babának.
Fontos, hogy megtudjuk, hogyan viszonyul a kutyánk a kisbabákhoz. Ha még nem találkozott soha babával ezelőtt, tegyünk próbát ismerősökkel és térképezzük fel, vajon milyen az első benyomása róluk.
Kaphatók olyan cd-k, amik babahangokat játszanak le, ezeket sem árt előre megmutatni az ebünknek, hogy hozzá tudjon szokni az eddig számára ismeretlen zajokhoz.
A felkészülés fontos, de legalább annyira fontos az is, amikor megérkezik a csöppség.

Hazaérkezés után:

Mielőtt hazaérkezünk a picivel a kórházból, az apukával küldjünk haza a kutyusnak egy a baba illatát tartalmazó kis rongy darabot, hogy előre megismerkedhessen vele és a találkozásnál már ismerős legyen számára az illata.

Amikor otthon vagyunk, a lehetőségekhez képest vonjuk be a kutyust is a babás programokba. Ne zárjuk el teljesen a picitől, hagyjuk, hogy ismerkedjen vele, tisztes távolból, de kellő közelségből.

Amikor otthon vagyunk, a lehetőségekhez képest vonjuk be a kutyust is a babás programokba Forrás: Shutterstock

Ne feledjük! Hiába a legjámborabb jószág a mi kis négylábú kedvencünk, felügyelet nélkül ne hagyjuk magára a pici babával, mert bármilyen nem várt helyzet adódhat, ami megijesztheti a kutyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.