Ezzel a trükkel legyőzheted a lelkedet marcangoló stresszt

Forrás: Shutterstock -
stressz magazin meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság a meditáció már nem ördögtől való gondolat egy európai ember számára sem, hiszen amellett, hogy a keleti kultúrák csodái beszivárogtak az életünkbe, számos kutatás bebizonyította már a befelé fordulás jótékony hatásait. 

Korábban már írtunk arról a tanulmányról, amit a Journal of Cognitive Enhancement tett közzé a téma kapcsán. A vizsgálat a Shamatha Projektre épült (ami a meditáció kognitív, pszichológiai és biológiai hatásainak kutatásával foglalkozik), és igen megdöbbentő összefüggéseket állapított meg. Ebben a cikkünkben kifejtettük, milyen eredményei születtek a kutatásnak, illetve arról is írtunk, milyen hatással van a meditáció az öregedésre. Most azonban inkább gyakorlati szempontból közelítjük meg a témát, hogy azok is kapjanak némi támpontot, akik még sosem meditáltak.

Hogyan meditáljunk kezdőként?

Nyilvánvaló, hogy tapasztalat nélkül nem lehet azonnal Buddhista szerzetesi magasságokig jutni, ám nem is feltétlenül ez a cél. Persze, aki rákap az ízére, az nyugodtan fejlesztheti magát, de már az is óriási eredmény, ha rendszeresen időt áldozunk egy kis befelé fordulásra.

"Ürítsd ki az elméd..."

A legtöbben itt szoktunk elbukni, hiszen az emberi agy már a "semmi" fogalmával is nehezen birkózik meg, pedig a meditáció alapja pont az, hogy ne gondoljunk semmire. Sokan számolnak be arról, hogy hiába teremtik meg a megfelelő környezetet a lelki kikapcsolódáshoz, mégis folyton bekúszik valami nem odaillő gondolat a fejükbe, ami tönkreteszi a szeánszot.

Már az is óriási eredmény, ha rendszeresen időt áldozunk egy kis befelé fordulásra Forrás: Shutterstock

Le kell szögezni, hogy nem lehet elvárásokkal belevágni egy meditációba, ugyanis ennek az a célja, hogy egy képzeletbeli búvóhelyet teremtsünk magunknak a rohanó világ nyomásaival szemben.

Azonban fontos, hogy összpontosítani tudjuk a figyelmünket, hiszen ha beengedjük a hétköznapi gondolatainkat, akkor kevésbé lesz hatásos az elmélyedés. Ha neked is gondot okoz kiüríteni az elméd, akkor az alábbi tippekkel próbálkozz:

Vezetett meditáció

Rengeteg videó található az interneten, amelyek valamilyen történetet elmesélve próbálják pihenő állapotba kapcsolni az agyunkat. Érdemes eleinte rövidebbeket választanunk, amíg nincs rutinunk a hosszabb ideig tartó meditációkban. Ezek a kb. 15 perc hosszú szeánszok néhány egyszerű instrukcióval indulnak, amiket a vezető már az első pillanatban elmond a hallgatóknak - persze nem élőben, így bármikor visszahallgatható.

Ezután a "történetmesélő" egy mesebeli világba repít minket, ahol kikapcsolhatjuk a külső világot. Sokan mesélik, hogy a történetek egyes pontjain öröm vagy fájdalomérzés lesz rajtuk úrrá, olykor indokolatlannak tűnő sírás kapja el őket. Az érzelmi reakciók mindig azt jelentik, hogy jól működik a meditáció, de természetesen ezek nem előfeltételei annak, hogy sikeresnek mondhassuk az elmélyülést. Ha úgymond "semmit sem érzünk", de a 15 perc elteltével energikusabbnak érezzük magunkat, akkor célba ért a meditáció lényege.

Rengeteg videó található az interneten, amelyek valamilyen történetet elmesélve próbálják pihenő állapotba kapcsolni az agyunkat Forrás: Shutterstock

Fejleszthető figyelem

A profik azt tanácsolják, hogy akik nehezen koncentrálnak egy dologra, azok gyakoroljanak otthon. Egyszerűen csak helyezzék magukat kényelembe egy nyugodt, csendes pillanatban, és próbáljanak meg csak egy valamire koncentrálni. Lehet az a légzés, a szíverrés, vagy ez izom, amit mozgatunk, szinte mindegy, hogy min keresztül gyakorlunk. Ha ezt újra és újra megpróbáljuk, akkor előbb vagy utóbb érzékelhetően egyre hosszabb ideig tudunk majd koncentrálni.

Mi a te saját meditációd?

Sok embertől teljesen távol áll a fentebb kifejtett elmélyülési folyamat, közülük azonban sokan megtalálták a saját meditációjukat. Egyesek rajzolnak vagy festenek, táncolnak vagy főznek, és eközben tudnak totálisan kikapcsolódni. Ezek pedig pont ugyanolyan hasznos és értékes megoldások, mint az általános értelemben vedd meditálás.

A meditáció legfontosabb üzenete a befelé fordulás, illetve a kikapcsolódás, és tulajdonképpen mindegy, hogy ezt hogyan érjük el. A lényeg, hogy legyenek a lélek töltésére vonatkozó törekvések, mert ha a belső motor rendben van, akkor az élet összes akadályát könnyebben ugorjuk át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.