Nem lehet abbahagyni: 7 dolog, amiért a puzzle függőséget okoz

Forrás: Shutterstock -
készségfejlesztés otthon játék Puzzle stresszkezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A puzzle lett a koronavírusos időszak egyik nagy nyertese, ugyanis a bezártságnak és a sok szabadidőnek köszönhetően sokan kirakósokkal ütötték el az időt. Annyira népszerű lett újra ez a felnőtteknek is szóló játék, hogy szinte kifosztották az emberek az online áruházak virtuális polcait. A népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy egy igazi színes kihívás, mely nemcsak az idegeket nyugtatja, hanem sok készséget is fejleszt. Felhőtlen szórakozást nyújt a család minden tagjának, néha még a háziállatoknak is. Ha pedig elkészültünk a remekművel, akár még a falra is kirakhatjuk.

7 dolog, amiért nem fogjuk megbánni, ha belevágunk a kirakózásba:

1. A puzzle mindkét agyféltekénket megmozgatja

Jobb és bal agyféltekénk különböző funkciókért felelős. A bal agyféltekét az analitikus gondolkodásmód, a jó logikai képesség jellemzi, míg a jobb agyféltekét a művészi hajlamok, jó problémamegoldó képesség és a kreativitás. Az európai emberek nagy részénél dominál a bal agyfélteke, viszont az a jó hír, hogy a puzzle mindkét agyféltekét alaposan megdolgoztatja.

A puzzle mindkét agyféltekénket megmozgatja Forrás: Shutterstock

2. Fejleszti a memóriát

Amikor kirakózunk, vizualizálnunk kell a képet és emlékezni arra, milyen formájú, méretű és színű darabkát kell a hiányzó helyekre illesztenünk. Ez pedig nagyon jól fejleszti a rövid távú memóriánkat. Érdekesség, hogy a kirakót Alzheimer kórban szenvedő embereknek is ajánlják, mivel az újonnan kialakuló agyi kapcsolódások csökkentik az agykárosodás mértékét.

3. Fejleszti a problémamegoldó képességünket

Amikor puzzle-t rakunk, akkor egy (több) ezer darabos problémával állunk szemben. Először is fel kell állítanunk egy stratégiát, mi alapján fogjuk a képet kirakni, majd ha ez megvan, akkor következik a kitartás. Kitartani akkor is, ha óránként találunk meg egy hiányzó darabot és akkor is, amikor frusztráló, milyen nehezen haladunk. Ha pedig úgy alakul, egy teljesen új megközelítést kell alkalmaznunk.

4. Javítják a vizuális és térbeli gondolkodást

A kirakózásnál nagyon nagy szerepe van a színeknek, a formáknak és hogy átlássuk a kezdeti káoszt. Ezért is csodálatos a puzzle – adott rengeteg kis darabka egy zacskóban, míg szép lassan kialakul belőle egy kép vagy akár egy 3D alakzat. Ez pedig nem csak vizuális élményt nyújt, hanem a vizuális és térbeli gondolkodást is serkenti.

Javítják a vizuális és térbeli gondolkodást Forrás: Shutterstock

5. Jó kedvre derít

Kutatások bizonyítják, hogy a kirakózás nem csak fejlesztő hatású, hanem sok örömet is okoz, serkenti ugyanis a dopamintermelést. A dopamin a memória, koncentráció és hangulat szabályozásáért felelős. Nem csoda, hogy majdnem kiugrunk a bőrünkből, amikor végre sikerül kirakni egy nehéz kirakóst.

6. Csökkenti a stresszt

Nincs is annál jobb, mint amikor egy fárasztó nap után az ember leül egy puzzle mellé és megszűnik a világ körülötte. Bár a puzzle megmozgatja az agyat, ugyanakkor nyugtatja is. Ilyenkor ugyanis nem a problémáinkra koncentrálunk, hanem arra, melyik darabka hova kerüljön. Így egy idő teljesen meditatív állapotba kerülünk, persze kivéve, ha nem azon idegeskedünk, milyen sok egyszínű darabka van a képen.

7. Növeli az IQ-t

Mivel a puzzle fejleszti a memóriát, koncentrációt, problémamegoldó képességet, így nem meglepő, hogy az IQ-nak is jót tesz. A Michigan egyetem kutatása szerint, ha minden nap legalább 25 percet kirakózunk, az 4 ponttal növelheti az intelligenciahányadosunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.