Gondoltad volna? Íme, néhány dolog a háztartásodban, amit simán mosógépben is kimoshatsz

Forrás: Shutterstock -
mosógép magazin mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmasat változott a világ az elmúlt 30-50 évben. Amíg a nagyanyáinknak még teljesen természetes volt, hogy kézzel mossák ki a ruhákat, addig nekünk már sokkal könnyebb dolgunk van. Szuperebbnél szuperebb mosó- és szárítógépeket szerezhetünk be, és már csak arra kell figyelnünk, mit, milyen programon indítsunk el.

Az, hogy a piszkos ruháinkat mosógében mossuk, ma már teljesen evidens, de egyéb dolgok esetében gyakran felmerül a kérdés, betehetők-e a mosógépbe. Nos, nyilván vannak olyan darabok, mint az öltöny, a szőrme vagy különösen nagyméretű textíliák, amelyeket a tisztítóba kell vinnünk, de millió apró háztartási eszköz élettartama meghosszabbítható, ha tudjuk, a mosógép tisztára varázsolja őket. Persze, ha valamit már túl sokáig használtunk, ahhoz nem kell ragaszkodnunk, de csak azért, mert egy kicsit piszkos lett vagy elszíneződött, nem kell megválnunk tőle.

A tisztításra használt textíliák például pont ilyenek. Dobd be nyugodtan az általános háztartási törlőkendőt, a felmosófejet vagy épp a mosogatószivacsot a mosógépbe, csak arra figyelj, hogy használj hozzájuk mosózsákot is. A konyhai szilikonalátét, a textilalátétek is megmenthetőek, teljesen felesleges újra és újra lecserélni őket, csak akkor, ha már tényleg teljesen elhasználódtak.

Nagy fejtörést okozhatnak a gyerek plüssfigurái is. Nos, ha azért aggódsz, hogy a mosógépben megsérülnek vagy mosás után veszítenek puhaságukból, ne tedd. Semmi bajuk nem lesz, ha kímélő- vagy kézi mosás programon indítod el őket, ráadásul így sokkal könnyebben meg is száradnak, mint ha kézzel állnánk neki. Azt pedig minden kisgyerekes szülő tudja, a legjobb, ha a kedvenc plüsst vagy alvófigurát pillanatok alatt tudja a gyerek újra használni.

A plüssfigurákat is moshatod mosógépben, használj kímélő- vagy kézi mosás programot Forrás: Shutterstock

A sportcuccok nagy részének is a mosógépbe a helye. Teljesen felesleges a futócipődet körömkefével tisztítanod, ugyanis a mosógép sem tesz kárt benne. Persze ne sárosan tedd bele, de ha kicsit letörölgeted, már mehet is a mosógépbe, semmi baja nem lesz. Ugyanez igaz a jógamatracra is. Egy kímélő program csak jót tesz neki, csak arra figyelj, hogy ne centrifugázd ki.

Az, hogy az ágyneműnket gyakran cseréljük és mosógépben, magas hőfokon mossuk, egyértelmű, de hiába a huzat, a paplanok és párnáink is szennyeződhetnek. Ma már a legtöbbjük olyan, ami mosógépbe is betehető, sőt, a matrac levehető huzata is kimosható géppel. Persze ezeket azért a gyártó vagy forgalmazó oldalán vagy a termékcimkén ellenőrizd le. Még jobb, ha ezt már vásárlás előtt megteszed, és ilyen terméket keresel, így sok fejtöréstől megkíméled magadat.

Ma már a legtöbb papalan és párna mosógépbe is betehető Forrás: Shutterstock

Kritikus kérdés a melltartó. Sokan az állaga megőrzése érdekében kézzel, langyos vízzel mossák, de tulajdonképpen a mosógépbe is betehető. A fémmerevítós darabok esetében azonban mindig használj mosózsákot, ezek ugyanis hajlamosak kicsúszni a melltartóból, és a mosógép háza és a dob közé szorulva nagy károkat is okozhatnak. Arról nem beszélve, hogy a merevítője nélküli melltartódat is a szemétbe dobhatod.

A túl nagy szőnyeget sem érdemes a mosógépbe erőltetni, azokhoz fottisztítót, vizes porszívót használjunk vagy vigyük a tisztítóba, de a kisebb szőnyegek, pláne rongyszőnyegek a mosógépbe is beletehetők. Az ágytakarókkal ugyanez a helyzet, ha nem túl nagyok és simán a dobba férnek, mosd géppel.

A sok csatos sporttáskák és hátizsákok is jobb, ha nem kerülnek bele a mosógépbe. A fémalkatrészek könnyen leválhatnak, és a mosógépbe szorulhatnak, amivel több kárt csinálunkm, mint hasznot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.