Mérgező ajkak és megfeketített fogak: elképesztő szépségtrendek a régmúltból

fashion week magazin szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hihetnénk, hogy mostanában ölt őrült mértékeket a tökéletes szépség elérése iránti vágy, tippek, trükkök és praktikák végtelen sora áll a rendelkezésünkre. Ez azonban egyáltalán nem új keletű, korábban csak annyi volt a különbség, hogy más szépségideálhoz próbáltak igazodni a nők, és innen nézve meglehetősen őrült dolgokra is képesek voltak azért, hogy azt elérjék.

Mérgező ajkak

A csábító piros ajkak ma már viszonylag könnyen elérhetőek, de nem volt ez mindig így. A nők csak nagy nehézségek árán tudták előállítani az ehhez szükséges kozmetikumot, ráadásul az életüket tették kockára azért, hogy vonzóbbak legyenek. Az ókori egyiptomiak tengeri moszatot, jódot, és egy mérgező növényi eredetű szert kevertek össze, ezzel festették pirosra a szájukat, ám ez megbetegítette rendszeres viselőjét, és azt is, aki megcsókolta. Máshol pedig bogarak összetörésével érték el a kívánt hatást, például a bíbortetűvel, amit egyébként a mai napig használnak élelmiszerfestékként, E-120 jelöléssel.

Az ókori egyiptomiak tengeri moszatot, jódot, és egy mérgező növényi eredetű szert kevertek össze, ezzel festették pirosra a szájukat Forrás: Leemage via AFP/©Marthelot/Leemage/Marthelot


Befeketített fogak

A fogak mesterséges befeketítése, az ohaguro Japánban a Meidzsi-korig volt népszerű, a tudósok és kutatók véleménye azonban eltér arról, hogy valójában mi is volt ennek a hagyománynak a célja. Főként a férjezett nőkre volt jellemző a szokás, és egyesek szerint a hűséget, vagy éppen a nagykorúságot szimbolizálta, Vatanabe Kjódzsi japán társadalomtudós szerint ez egy ártatlan rituálé, amellyel a társadalom és a lány is elismeri nagykorúvá válását, a nyugatiak azonban a japán nők megtorzításának vélték a szokást.

Forrás: AFP, Wikipedia/Utagawa Kunisada


Rossz fogak

A fogak állapota nemcsak Japánban bírt szimbolikus jelentéssel. I Erzsébet uralkodása idején több furcsa trend is elterjedt, és egyik sem volt kimondottan egészséges a mai szemmel. A fogai kopottnak és szuvasnak tűntek, méghozzá az akkor elterjedt nádcukor miatt, ami nagyon drága terméknek számított, ezért sokan megfeketítték a fogukat, hogy tehetősnek tűnjenek. Akkoriban az elképesztően fehér bőr is a jólétet szimbolizálta, ezért fehér sminket használtak, aminek az alapja ólom volt, ez pedig nagyon káros volt az egészségre. Abban az időben a magas homlok az intelligencia jele volt, ezért sokan borotválták le a hajukat, vagy legalábbis a hajuk egy részét.

I. Erzsébet fogai kopottnak és szuvasnak tűntek, méghozzá az akkor elterjedt nádcukor miatt, ami nagyon drága terméknek számított, ezért sokan megfeketíttek a fogukat, hogy tehetősnek tűnjenek Forrás: Getty Images


Döbbenetesen magas sarkak

A XV. és XVI. századi Olaszországban a magasabb társadalmi osztályokba tartozó nők döbbenetesen magas sarkú cipőkkel különböztették meg magukat, ezeket úgy nevezték, hogy chopines. Ez a trend először Velencében jelent meg, de gyorsan átterjedt más európai országokra is. Az extrém magas cipőkkel egyrészt kiemelkedtek a tömegből, másrészt a nemesek ruháinak piszkolódását is megakadályozták. Apró szépséghibája a divatnak, hogy szinte képtelenség volt bennük járni, ezért mindig szolgák kísérték a hölgyeket, akik biztosították a megfelelő támaszt.

A XV. és XVI. századi Olaszországban a magasabb társadalmi osztályokba tartozó nők hordták a chopine-eket Forrás: Wikipedia/Rama & the Shoe Museum in Lausanne


Hatalmas parókák, amiket az egerek is imádtak

A XVIII. századi francia udvarokban azok a nők, akik elegáns megjelenést akartak kölcsönözni maguknak, hatalmas parókákat viseltek. Nem volt ritka, hogy virágokkal, ékszerekkel és kitömött madarakkal is díszítették a „hajkoronájukat". Ezeket a parókákat sertészsírral rögzítették a hölgyek igazi hajához, és mivel rendkívül körülményes volt az eljárás, a nők nem szabadultak meg tőlük minden alkalommal. Ez a nagy fészek a patkányok és egerek számára is rendkívül vonzó volt, így alvás közben előfordult, hogy a hölgyek hajába rágcsálók másztak.

A XVIII. századi francia udvarokban azok a nők, akik elegáns megjelenést akartak kölcsönözni maguknak, hatalmas parókákat viseltek Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.