Újságpapír, kóla, pókok és uborka: 8 háztartási tévhit

Forrás: Shutterstock -
takarítás tévhit tisztítószer magazin tisztítás tavaszi nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérkezett a tavaszi nagytakarítás ideje, és sokan még ma is régi tévhitek szerint próbálják otthonukat tisztára varázsolni. Most leleplezzük a legnépszerűbb alternatív tisztítási és háztartási mítoszokat, hogy ne kelljen kétszer fáradnod.

Szeretnéd, hogy az egész lakás ragyogjon? Távol tartanád a rovarokat? Nem akarsz kétszer, háromszor nekifutni egy-egy helyiségnek? Akkor ezt el kell olvasnod. Összegyűjtöttük azokat a tévhiteket, melyek még mindig ott élnek a köztudatban, pedig vagy sosem működtek, vagy a gyártási folyamatok modernizálásával idejét múlttá váltak.

8 háztartási tévhit

1. A vadgesztenye távol tartja a pókokat

Ez egy régi „városi legenda", ami nem igaz. A vadgesztenye illata semmiben sem akadályozza meg a pókokat, hogy beköltözve otthonunk kényelmét élvezzék. A citromlé viszont remek természetes pókirtó: vízben hígítva szivaccsal dörzsöld be azokat a réseket, nyílásokat, ahol a pókok be tudnak jutni az otthonodba.

A vadgesztenye illata semmiben sem akadályozza meg a pókokat Forrás: Shutterstock

2. A tollseprű eltávolítja a port

Számos helyen lehet még mindig kapni tollseprűt, de igazából nem távolítja el a port, csak felkavarja, ami azután máshol újra megtapad. A por valódi eltávolítására a nedves ruha vagy a mikroszálas törlőkendő a legalkalmasabb.

3. A kígyóuborka héja távol tartja a hangyákat

Jó lenne, ha ez valóban működne, de jobb, ha tudod, az uborka héja nem befolyásolja a hangyákat. Sőt! Inkább odavonzza őket és más rovarokat. A szegfűszeg illatát viszont ki nem állhatják, így az ablakokba, ajtókba téve távol tartja őket otthonodtól. Amennyiben ki szeretnéd őket űzni, szórd oda, ahol látni szoktad őket.

Az uborka héja nem befolyásolja a hangyákat Forrás: Shutterstock

4. A fehérítő, mint általános tisztítószer

Sok háztartásban a fehérítőt a makacs szennyeződésekre is használják, de tévhit, hogy a klórtartalma miatt mindenre jó. A zsíros foltokkal szemben például nem hatékony.

Ezek a legjobb természetes tisztítószerek

A természetes tisztítószerek ugyanannyira vagy akár még hatékonyabban képesek kifejteni a hatásukat, mint a boltokban kapható vegyi anyagokat tartalmazó takarítószerek. Sőt, a természetes tisztítószerekkel az otthonunk fertőtlenítése, tisztán tartása mellett a környezetünket, a bolygónkat is megkímélhetjük a káros anyagoktól. Olvasd tovább!

5. A hajlakk eltávolítja a tintafoltokat

A tollal összefirkált bútorokra korábban valóban hatásos volt a hajlakk, de a mai termékek már nem tartalmaznak alkoholt, ami a „tisztító erejét" adta. Helyette inkább szerezz be egy patikából tiszta alkoholt, és dörzsöld át azzal.

6. Az újságpapírnál nincs jobb az ablakoktisztításban

Évekkel ezelőtt ez a módszer igaznak bizonyult, de a mostani újságpapírok túl gyenge anyagból készülnek, ráadásul a tintájuk is foltot hagyhat az üvegen. Helyette válassz inkább vastag papírtörlőt, vagy mikroszálas törlőkendőt.

Az ablaktisztításhoz válassz inkább vastag papírtörlőt, vagy mikroszálas törlőkendőt Forrás: Shutterstock

7. Az ecet univerzális tisztítószer

Az ecet valóban jól működik a legtöbb felületen, de nem mindenen. A természetes anyagokban, mint például a fa, gránit vagy márvány, ugyanis könnyen kárt tehet.

8. A légfrissítő segít megtisztítani a levegőt

A légfrissítők többsége csupán egy erős illatanyaggal elfedi a kellemetlen szagokat, de nem tisztítja meg a levegőt. Használj speciális légtisztítót vagy egyszerűen szellőztess egyet.

A légfrissítők többsége csupán egy erős illatanyaggal elfedi a kellemetlen szagokat Forrás: Shutterstock

+1. A kóla kiválóan megtisztíthatja a vécét

Sokan úgy vélik, ez is tévhit, pedig ez bizony igaz! A kólában lévő magas savszintnek köszönhető, hogy képes a vécében keletkező lerakódásokat és az elszíneződéseket eltávolítani. A legjobb, ha egy egész éjszakán át benne hagyod a kólát, ugyan utána is kell majd súrolnod, de a maradék ital így legalább nem vész kárba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.