Ezért hullhat a hajunk a koronavírus-fertőzés után

hajhullás tünet mellékhatás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még hónapokkal a koronavírus-fertőzésből való felépülés után is felléphetnek kellemetlen tünetek. 

Dr. Brezán Edina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos szerint sok esetben a hajunkat is megviseli a koronavírus-fertőzés.

Egyes betegségek után, amik lázas állapottal járnak – jelen esetben ilyen a koronavírus-fertőzés is - átmeneti, de akár hetekig tartó intenzív hajhullás is jelentkezhet. Ennek az úgynevezett telogén effluvium állapot az oka.

Bizonyos gyógyszerek szedése, fokozott stressz, egyéb hormonális változások, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, és lázas állapotok is előidézhetik. Forrás: Shutterstock

„A telogén, a hajszálak utolsó, kihullás előtti fázisa. Általában a hajunk 10-15%-a található ebben a fázisban. A telogén effluvium hajhullás típus akkor következik be, amikor a nyugalmi fázisban lévő hajhagymák száma megnövekszik, vagyis egyszerre nagyobb mennyiségű, az átlagost meghaladó mértékű hajszálunk kerül kihullás előtti fázisba"

- mondta az orvos.

A szakember hozzátette, hogy a telogén effluvium jól ismert eset a nők körében, szülést követően jelentkező intenzív hajhullást is ez okozza.

Bizonyos gyógyszerek szedése, fokozott stressz, egyéb hormonális változások, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, és lázas állapotok is előidézhetik - írta a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.