Fontos dolog derült ki a Pfizer-vakcináról: ekkor nem ajánlott

Forrás: Public Domain/Lisa Ferdinando/commons.wikimedia.org -
Pfizer-vakcina mellékhatás COVID-19 oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, esetekben nem ajánlott alkalmazni a Pfizer védőoltását.

Az amerikai cég által alkotott vakcina 95%-os védelmet biztosít a Covid-19-el szemben. Ez azt jelenti, hogy ha egy Pfizerrel oltott személynek csak nagyon kicsi esélye van arra, hogy a későbbiekben elkapja a vírust.

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, Forrás: MTI/Vajda János

Ám emellett a pozítiv információ mellett azt is figyelembe kell venni, hogy milyen esetekben nem ajánlott az oltóanyag. Egy kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki magas lázzal küzd, esetleg tudja, hogy a Pfizer védőoltás bármely összetevőjére allergiás, akkor semmiképpen sem szabad alkalmazni a vakcinát

- írta a Egészségkalauz.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minden oltóanyagnak vannak lehetséges mellékhatásai. Így a Pfizer is okozhat kellemetlen tüneteket, mint például a fejfájás, levertség, vagy magas láz. Ritkán jelentkezhet végtagfájdalom, álmatlanság, vagy a megnagyobbodott nyirokcsomók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.