Itt a grillszezon: ezekkel a trükkökkel és receptekkel biztosan nem nyúlhatsz mellé!

Forrás: Shutterstock -
ital blogbejegyzés hús udvar grillcsirke terasz grill zöldség Nyár magazin egészség receptek életmód étel grill pác
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét elérkezett a hajnalokig tartó kerti partik és az imádott grillszezon ideje, amikor szó szerint minden zöldségféle és hús az izzó grillrácson végzi.

A grillezésben elsősorban az a legjobb, hogy ennek a hobbinknak tényleg bárhol hódolhatunk. Nem csak egy kényelmes kert, vagy tágas terasz, de akár egy parányi erkély is tökéletes helyszínként szolgál a nyár egyik legjobb programjának. Talán éppen ez az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy ha nincs kedvünk kimozdulni otthonról, akkor a családtagjainkkal és barátainkkal is egyszerre élhetjük át az éttermi és a buli hangulatot is.

Ezeken a füst illatú estéken a finom pácolt húsok, halak, sajtok, zöldségek és gyümölcsök mellett elengedhetetlenek a hatalmas beszélgetések és a jobbnál jobb hűtött italok.

Ha nincs kedvünk kimozdulni otthonról, akkor a családtagjainkkal és barátainkkal is egyszerre élhetjük át az éttermi és a buli hangulatot is Forrás: Shutterstock

Ha azt akarjuk, hogy tökéletes legyen a grillparti, akkor érdemes már előtte egy esetleg két nappal elkezdeni a készülődést. Bármilyen húst is grillezzünk, legyen az pulyka, csirke, vagy akár disznó, fontos, hogy ízlés szerinti pácban üvegtálban tárolva pihentessük legalább egy éjszakán át, sót pedig csak közvetlenül a sütés után adjunk hozzá, hiszen a só kivonja a vizet a húsból.

Fontos, hogy a hússzeleteket mindig egyforma méretűre vágjuk azért, hogy egyszerre elkészülhessenek és, hogy a rostélyt olajozzuk meg mielőtt rátennénk a szeleteket, hiszen így elkerülhetjük, hogy a rácsra ragadjanak. Majd az elkészült húsok szeletelése előtt mindenképpen várjunk legalább tíz percet, így a húsból nem folyik ki a maradék nedv, hanem puhává és omlóssá teszi azt.

Ha már begyújtottunk a grillrács alatt, akkor ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről és a zöldségekről sem, hiszen mennyei finomságokról maradunk le, ha kihagyjuk őket a grillezésből.

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről és a zöldségekről sem Forrás: Shutterstock

A zöldségek esetében hasonló a dolgunk, mint a húsoknál. A cukkini a padlizsán szeletek és a csöves kukorica négy-ötpercnyi sütés után tökéletes köret a húsok mellé, ám akkor is zseniális végeredményben lesz részünk, ha nyársra fűzve, olívaolajjal nyakon öntve együtt sütjük meg őket.

A krumplit viszont érdemes alufóliába csomagolva tenni a rostélyosra.

Arra viszont mindenképpen figyelnünk kell, hogy a cukrot tartalmazó gyümölcsök teljesen más elkészítést igényelnek. Ugyanis a forró rostély karamellizálja a bennük található gyümölcscukrot, ettől finomabbak lesznek, mint bármely habos sütemény.

Az ananászt, almát, körtét, barackot esetleg banánt vágjuk két centiméter vastag szeletekre és sütés előtt kenjük meg őket olvasztott vajjal, majd helyezzük őket két percre az forró rostélyosra. Garantált, hogy az egészséges desszertből soha nem lehet eleget készíteni. Főleg akkor, ha az elkészült gyümölcsöket egy pici fahéjjal és szerecsendióval megszórva mascarponéval tálaljuk.

Az igazán édesszájúak még mézet is csepegtethetnek rá azért, hogy még nagyobb legyen az édes élvezet.

Az egészséges desszertből soha nem lehet eleget készíteni Forrás: Shutterstock

Ha neked is grillezni támadt kedved, akkor mutatunk néhány olyan egyszerű, de nagyszerű pác receptet, amivel akár már a hétvégén lenyűgözheted a barátaidat.


Mustáros grillpác


5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál mustár
őrölt bors

Forrás: Shutterstock

Gyömbéres, szójás pác


2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ananász lé
2 evőkanál reszelt gyömbér
5 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cayenne bors
4 gerezd fokhagyma

Forrás: Shutterstock

Citromos fokhagymás pác


Fél bögre olívaolaj
2 citrom reszelt leve és reszelt héja
Frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.