Édesanyja vette észre négyéves kislánya születésnapi fotóján, hogy gyermeke a bal szemével mintha bandzsítana a képeken. Nem hagyta nyugodni a dolog, ezért elvitte szakemberbez. Ledöbbent, amikor kiderült, mi áll a háttérben. 

A 36 éves Claudia Hobday két évvel ezelőtt vette észrea születésnapi fotókat nézegetve, hogy kislánya minden egyes fotón bandzsít a bal szemével. Kislányát és kisfiát is elvitte szemészhez, ahol azonnal továbbküldték őket további kivizsgálásra.

"Tudom, hogy erre nem készültek fel, de be kell mennünk egy kórházba, amilyen gyorsan csak lehet" - mondta nekik a szemész.

Kiderült, a kis Zoe látóidegét egy 5,5 miliméteres tumor nyomja, ami következtében akár meg el is veszítheti a látását. A rémálom azonban itt nem ért véget: nem csak a kislány, de bátyja és az édesanya is egy neurofibromatózis nevű, daganatok kialakulásával járó genetikai betegségben szenved.

A betegség általában lassan, de folyamatosan súlyosbodik, viszont, ha a tüneteket okozó csomókat időben eltávolítják, normális életet lehet mellette élni.

Jelenleg az orvostudomány nem ismer olyan kezelést, amely meg tudja állítani a neurofibromatózis rosszabbodását vagy meg tudja gyógyítani azt, egyetlen lehetőség a folyamatosan kialakuló daganatok műtéti eltávolítása és a sugárkezelés.

Miután fény derült a beteségre, azonnal elkezdték Zoe kemoterápiáját, ami 16 hónapon át tartott, azonban a látását nem tudták megmenteni: a kislány megvakult a bal szemére. A daganatot azonban stabilizálták, nem nő tovább.

"Mára megbékélt mindezzel, de néha rákérdez, hogy miért nem lát és azt mondja, hogy csak újra látni szeretne"  - meséli a Daily Mail Australiának Claudia Hobday.