Csokiimádó vagy? Így készítsd el otthon a világ legfinomabb csokiját

Forrás: Shutterstock -
blogbejegyzés csokoládé kakaó magazin egészség desszert trüffel édesség bonbon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csokoládé az egyik legfinomabb és legkedveltebb édesség. A vérbeli rajongók igazi Gombóc Artúrként reggelire, ebédre és vacsorára is örömmel fogyasztják, a kerek, a lapos, a gömbölyű, a lyukas, a mogyorós, a likőrös egyszóval az összes csokoládét. Ráadásul akár otthon is elkészíthetik a  kedvenceiket.

A csokoládét jellemzően kisebb vagy nagyobb táblákban, szeletekben, bonbonként vagy forró italként fogyasztjuk. Az édességi fokát tekintve megkülönböztetjük a tej- és az étcsokoládét, utóbbi jóval sötétebb színű, és sokkal kevésbé édes a tejet is tartalmazó testvérénél. Az étcsokoládé kakaótartalma ideális esetben 55-75 százalék közötti, de ma már kapható 80-90 sőt 90% feletti kakaótartalmú csoki is.

Talán nincs is olyan ember, aki nem szereti a csokit, vagy ha mégis, akkor arra biztos, hogy értetlenül néznek a társai. Pedig a csokoládé amellett, hogy isteni finom, számos a szervezet számára jótékony hatással is rendelkezik.

A csokoládé a Dél-Amerikában őshonos kakaófa magjából, azaz a kakaóbabból készül. A kakaóbabot az istenek eledelének is nevezik, hiszen ettől a csemegétől néhány másodpercre mindannyian a mennyországban érezhetjük magunkat.

A kakaóbab tele van flavonokkal, ez a szív és érrendszerre nagyon kedvezően ható összetevő, megtalálható az almában, a körtében és az áfonyában is. Mivel a kakaóban a flavonok mellett a teobromimok is találhatóak, ezért rendszeres fogyasztása képes a vérnyomás csökkentésére. Valamint a magas koleszterinnel is képes felvenni a harcot. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket.

A kakaóbabot az istenek eledelének is nevezik Forrás: Shutterstock

Számtalan ember küzd különböző emésztési problémákkal. A székrekedés egyik oka a rosthiány, ám ebben a kakaóbab hatékony segítséget jelenthet. Hiszen abban segít, hogy az étel gyorsabban mozogjon az emésztőrendszerben.

A szervezetre való pozitív hatása mellett a kakaó és a belőle készült csokoládé is, a mentális egészségünkre és a lelkünkre is jótékony hatással bír.

Biztosan ismeri mindenki azt az érzést, amikor a kedvenc csokijának egyetlen kockája is képes mosolyt csalni az arcára.

Azoknak, akik szeretnek a konyhában tüsténkedni, és a csokit is imádják, megmutatjuk azt az egyszerű, de nagyszerű receptet, amivel pillanatok alatt tökéletes desszertet készíthetnek.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5dkg kakaópor
(fahéj, vagy rum aroma)

Házi készítésű csokoládé Forrás: Shutterstock

Felmelegítjük a vajat, de mielőtt teljesen felolvadna, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport. Simára keverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, amit legalább hat órára a hűtőbe teszünk. Miután megdermedt tökéletesen szeletelhető házi étcsokival kényeztethetjük magunkat.

Azok, akik a tej csokit jobban szeretik nincs más dolguk, mint, hogy fél dl 20%-os tejszínt is tegyenek a vajas kakaós masszába.

Ha valaki igazi ínyenc, hogy trüffelre, bonbonra vágyik akkor sem lesz nehéz dolga, ám egy picit több hozzávalóra lesz szüksége.

30dkg mandula
10dkg pisztácia
35dkg porcukor
1ek rum
10dkg étcsokoládé
5dkg fehér csokoládé
5dkg tejcsokoládé
2ek porcukor
2ek kakaópor

Mandulás-pisztáciás csoki bonbon Forrás: Shutterstock

A mandulákat majd a pisztáciákat is forrásban lévő vízbe dobjuk, leszűrjük, majd eltávolítjuk a külső héját. A magokat hagyjuk megszáradni, majd aprítógépben megőröljük őket. Hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és összedolgozzuk. Végül a masszába keverjük a rumot is. A mandulát is pürésítjük a megmaradt cukorral és egy evőkanál vízzel, ezután az egészet sima masszává gyúrjuk. A pisztácia masszából pedig kis gombócokat formázunk. A kis golyókat pedig bevonjuk a mandula masszával, ezután hűtőben pihentetjük őket. Már csak annyi dolgunk maradt, hogy ét,tej vagy fehér csokoládéba mártsuk a golyókat, majd egy rácsra helyezve megvárjuk, hogy a csokimáz is megszilárduljon rajtuk. Csoki helyett kakaóporba is forgathatjuk őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.