Ezt a két összetevőt keresd a kozmetikumokban, ha igazán jól akarsz kinézni

Forrás: Shutterstock -
hatóanyag niacinamide szépségápolás fermentált hatóanyagok magazin koreai arcápolás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségápolás a nők számára igazán fontos, hiszen a legtöbben szeretnének sokáig jól kinézni. Szerencsére ma már nem kell beérni a hideg víz és szappan kombinációval, ha arcápolásról beszélünk, mivel számos kozmetikum és hatóanyag áll a rendelkezésünkre.

A modern szépségápolásnak köszönhetően ma már nagyon sok olyan szépészeti eljárást igénybe vehetünk, amelyekkel megőrizhetjük az arcunk feszességét, üdeségét, de még a ráncokkal is felvehetjük a harcot. Ám, aki nem akar minden héten kozmetikushoz járni valami fancy kezelésre, annak sem kell elkeserednie, mert

mutatunk két szuper hatóanyagot, amelyek otthoni használat mellett is csodát művelnek a bőrünkkel.


Niacinamide

A niacinamide, vagy ahogy általában emlegetni szokták, a nia, nem más, mint a B3-vitamin. Micsoda? Vitamin az arcbőrre? Bizony, a vitaminok nemcsak belsőleg gondoskodhatnak a szépségünkről és az egészségünkről, de külsőleg is érdemes különféle típusokat alkalmaznunk. Megtanulhattuk ezt már a csodatévő C-vitaminnál, amely szintén áldásosan hat a bőrünkre.
Most pedig itt van a B3-vitamin, azaz a nia, amely az újhullámos, a szépségápolásban is használt hatóanyagok közé tartozik.

A vitaminok nemcsak belsőleg gondoskodhatnak a szépségünkről, de külsőleg is érdemes bizonyos típusokat alkalmaznunk Forrás: Shutterstock

Mire jó? A nia egy univerzális fegyver a bőrhibák ellen vívott állandó harcban. Ránctalanít, mivel remekül segíti a kollagéntermelést. Halványítja a bőrön megjelenő barnás elszíneződéseket, azaz a pigmentfoltokat. Hatásos a pattanások esetén is, mivel gyulladáscsökkentő és faggyúszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik.
Miben található nia? Szinte bármilyen arcápolási termék összetevői között fellelhető különböző koncentrációban: tonikokban, szérumokban, hidratálókban.


Fermentált hatóanyagok


Kezdjük is az elején, azaz, hogy mi is az a fermentálás. A fermentálás, más néven erjedés olyan kémiai folyamat, amelynek során a szerves anyagok bizonyos baktériumok vagy gombák hatására átalakulnak. Ha erjedésre gondolunk, valószínűleg a legtöbbünknek a savanyú káposzta, a kovászos uborka vagy a bor jut az eszébe – nem is véletlenül. Ám újabban

a szépségipar is előszeretettel használ fermentált összetevőket, mivel az erjedés következtében a hatóanyagok molekulái kisebb molekulákká alakulnak át,

így könnyebben beépülnek a bőrbe, sőt a mélyebb rétegekbe is bejutnak. Mivel a fermentáció áldásos hatásaira Japánban figyeltek fel, így nem meglepő, hogy először a japán és a koreai szépségápolási termékek tartalmaztak erjesztett összetevőket. A legkedveltebb fermentált hatóanyagok közé tartozik a ginszeng, a szójabab, az élesztő, a fekete tea, a hibiszkusz, de létezik fermentált chili, sütőtök, rizs és kókusz is.

A szépségipar is előszeretettel használ fermentált összetevőket Forrás: Shutterstock

Mire jó? A fermentált kozmetikumok tele vannak aminosavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, emellett pedig sokkal jobban hasznosulnak (biológiailag aktívabbak), mint „normál" társaik. Ennek köszönhetően remekül hidratálnak, antioxidáns hatással bírnak, erősítik a bőr védőrétegét és kiválóan frissítik az öregedő, ráncos bőrt, tehát anti agingnek sem utolsók.
Miben található fermentált hatóanyag? Akárcsak a niát, ezt is számos termékben megtalálhatjuk: hidratálókban, tonikokban, esszenciákban, szérumokban, de az arcpermetekben és a szemkörnyékápolókban sem ritka összetevő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.