A C-vitamin áldásos hatásai a bőrre

vitamin szépségápolás egészség C-vitamin szépség arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A C-vitamin talán a leginkább ismert és egyben a legtöbbet használt vitamin, amely annyira sokoldalú, hogy már szinte csodaszernek számít. Általánosságban jó hatással van az egészségre, de a szépségápolásban sem elhanyagolható a szerepe.

A C-vitamin ezerarcú, hatása pedig az egész testre kiterjed.

Erősíti a hajszálereket, megelőzi a zúzódások kialakulását, segít a sebgyógyulásban, egészségesen tartja az izmokat, ínszalagokat, ízületeket, szerepet játszik az asztma gyógyításában, egyes szembetegségek kialakulásának megelőzésében, de épp úgy alkalmazzák az ínyproblémák vagy a megfázás kezelésére is, mint ahogyan az egyes daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. S ha ez nem lenne elég, akkor jó, ha tudjuk, hogy nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez és nagyon komoly antioxidáns, így

hatékonyan száll szembe az öregedés jeleivel is.

A C-vitamin ezerarcú, hatása pedig az egész testre kiterjed, hatékonyan száll szembe az öregedés jeleivel is Forrás: Shutterstock

A C-vitamin hatása a bőrre

Az arcbőr rengeteg káros hatásnak van kitéve nap mint nap, s ezek bizony látható nyomokat hagynak rajta. Az UVA és UVB sugárzásnak köszönhetően pigmentfoltok, a kollagéntermelődés lelassulásával mély barázdák alakulhatnak ki rajta, a stressz pedig egyenetlen, fakó arcbőrt eredményezhet. Létezik azonban megoldás ezekre a problémákra, méghozzá a C-vitamin, amely nem csupán belsőleg, de külsőleg alkalmazva is kifejti áldásos hatásait.

Belsőleg

Elég szélsőséges véleményeket hallani arról, hogy

mennyi C-vitaminra van szükség naponta.

A skorbut megelőzéséhez már elegendő a 40-60 mg, a dohányosoknak azonban minimum 100-200 mg a szükséges adag. Egyes szakemberek azt hangoztatják, hogy a 200 mg bőven elegendő, míg mások (pl. a Nobel-díjas Linus Pauling) akár 10.000 mg-ot is ajánlanak. Talán érdemes itt is az arany középutat választani és betartani a napi 500-1000 mg bevitelt, mert míg a túl kevés C-vitamin többek között íny- és fogbetegséghez, fáradékonysághoz, hajhulláshoz vezethet, addig a túl nagy mennyiség hasmenést, gyomorpanaszokat és veseproblémákat okozhat.

Egyes szakemberek azt hangoztatják, hogy 200 mg C-vitamin bőven elegendő naponta Forrás: Shutterstock

Külsőleg

A C-vitamin külső használata kevesebb kérdést vet fel, mint a belsőleges alkalmazás és a bőr szempontjából nagyon látványos eredményeket hozhat.

  1. Pigmentfoltok halványítása: ha valaki túl sok időt tölt a napon megfelelő fényvédelem nélkül, akkor számolnia kell azzal, hogy nem csupán a ráncai lesznek egyre mélyebbek, de bizony elszíneződések, azaz pigmentfoltok is megjelenhetnek az arcán. Amennyiben a baj megtörtént, nem kell kétségbe esni, mert a C-vitamin lassan, de biztosan el tudja halványítani ezeket a foltokat egy megfelelő hámlasztó vagy szérum formájában.
  2. Ránctalanítás: a C-vitamin egy remek antioxidáns, amely nagyon hatékonyan száll szembe a -bőr öregedéséért is felelős - szabad gyökökkel, sőt a kollagéntermelést is serkenti. Tehát az egyik oldalon véd, míg a másikon segíti a szervezetet abban, hogy a bőr minél rugalmasabb, s így ráncoktól mentes legyen.
  3. Ragyogás: a fakó, élettelen bőr ellenszere szintén a C-vitamin, mivel támogatja a sejtek működését, hámlaszt, hidratál és fokozza a vérerek rugalmasságát, ezeknek köszönhetően pedig az arc üdévé és természetesen ragyogóvá válik.

A C-vitamin tehát mind az egészségünknek, mind pedig a szépségünknek nagy barátja, így érdemes fokozottan figyelnünk a bevitelére mind az étrendünk kialakításánál, mind pedig a napi arcápolási rutinunk során, hogy áldásos hatásait kívül és belül is megtapasztalhassuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.