Mostanában egyre több hír lát napvilágot medvével találkozó emberekről a szomszédos országokban, sőt, nemrég  egy Egerben élő lány is találkozott kettővel. Nézzük, milyen magatartás javasolt olyan helyzetben, ha szembejön egy medve. 

A barna medve mindenevő, de táplálékának nagyrésze - körülbelül hetven százaléka - növényi eredetű. Leggyakrabban reggel és este táplálkozik, a nap fennmaradó részét pedig javarészt a barlangjában tölti. Ettől függetlenül tevékeny állatnak nevezhető, hiszen annak ellenére, hogy csak a reggeli és az esti órákban aktív, nagyjából napi tíz kilométeres távolságokat tesz meg. 

A medve eredendően összefüggő erdőségekből származik. Számára nehezítő tényezőt az eredeti élőhelyein jelentkező egyre intenzívebb emberi jelenlét okozza, ám ezzel szemben is toleránssá vált - alkalmazkodóképessége jóvoltából. Ennek viszont az az ára, hogy olyan területeken is beleütközhetünk egy egyedbe, ahol látszólag nem lenne semmi keresnivalója. 

Mostanában egyre több hír lát napvilágot medvével találkozó emberekről, a mi északi erdőségeinkben is.Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

Számos tévhit kering arról, mi a teendő, ha medvével találkozunk. Alapjában véve a medve kerüli az embert, ezért attól nem kell tartani, hogy az állat szándékosan kontaktusba akarna lépni velünk. A véletlenszerű találkozásokra pedig van megoldás: megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel el tudjuk kerülni, hogy ránk támadjon.

Nagyon fontos, hogy a medvét semmiképp ne csalogassuk magunkhoz. Például azokon a helyeken, ahol nagyragadozók jelen lehetnek, javasolt zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemét ne legyen számára táplálékforrás. Fontos azt is tudni, hogy a medve önszántából sosem támadna az emberre. Csak „szorult" helyzetben, vagy a bocsait védve folytat támadó magatartást. A Bükki Nemzeti Park honlapján közzétettek egy összefoglalót azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha medvével találkozunk.

A medve csak „szorult „ helyzetben, vagy a bocsait védve folytat támadó magatartástForrás: Shutterstock

 

Medvével kapcsolatos viselkedési szabályok erdőjáróknak

• A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

• A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt, ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

• Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

• Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.

• Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

• Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

• Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

• Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

Ne nézzünk a medve szemébe!Forrás: Shutterstock

• Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

• Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

• Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.

• Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

• Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.