Az érett, finom paradicsomot sok ételünkhöz használjuk, és az év minden szakában szívesen fogyasztjuk, pedig eredetileg nem étkezésre szánták: dísznövényként termesztették. Íme, még néhány érdekesség erről a növényről. 

A paradicsomot sokféleképpen használjuk: nyersen is fogyasztjuk, de nagyon sok főételünknek a fő alapanyaga vagy ízesítője. Már el sem tudnánk képzelni az életünket nélküle, pedig hosszú utat járt be, mire elterjedt. Eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, és a feljegyzések szerint a 16-17. század során terjedt el Európában, majd portugál és olasz kitérőket téve jutott el a világ további részeire is.

A paradicsom nagyon sokoldalú növényForrás: Shutterstock

Először dísznövényként termesztették, szerepe hosszú idő alatt alakult át. Hazánkban 1880 körül,  Budapest környékén kezdték  el a nagyobb arányú termesztését; manapság a legnagyobb paradicsomtermesztő területek hazánkban Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Kecskemét és Hatvan vonzáskörzetében találhatók. 

A legtöbben zöldségként használjuk, és úgy is tekintünk rá, pedig a termésének fejlődése szempontjából inkább gyümölcs, és a szivárvány szinte minden színében találkozhatunk vele. A legtöbben a pirosat ismerik, de lehet citromsárga, feketésbarnás és fakó rózsaszín is. Nemcsak a színe, de a formája is lehet különböző: a leggyakoribb a gömb alakú, de van lapított, megnyúlt, sőt még szögletes is; méret szerint pedig cherry, koktél, közepes és nagyméretű típust különböztetnek meg - írja a Travelo.