Vajon egészséges a kávé, vagy sem?

Forrás: Shutterstock -
szenvedély magazin egészség kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávét lehet szeretni vagy nem szeretni. A kávézás egyfajta életforma. Stílus és szenvedély. Mert kávét inni három perc alatt is lehet, ám a kávézáshoz idő kell.

Ha a kávéra, mint szóra keresünk rá, két lehetőséget is találunk. A legismertebb vélemény szerint, egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, - talán innen erednek a kaffein, coffein szavak is - ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az arab gahwa szó – amelyből a mi kávé szavunk ered –, ez azonban eredetileg a „muszlimok borát" jelentette, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra. A XVI. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt nevezték így.

A kávé legendája:


A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek tőle. Energikusságuk igencsak szemet szúrt a gazdájuknak. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A kávé termése, a kávécseresznye Forrás: Shutterstock

A másik történet szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, a quawa nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. 1000 körül Avicenna, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta a kávét. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy először a XV. században, Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg a szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára.

És azt tudtad, hogy....?

  • Az úgynevezett „fekete leves", azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regényében 140 évvel korábbra tette e kifejezés használatát: 1541-ben Török Bálint elfogásakor Buda török megszállása során mondták, hogy „Hátravan még a fekete leves".
  • A kávé, mint minden intenzív módon monokultúrában termesztett növény, sok energiát és vegyi védelmet igényel. Emellett a nemzetközi kávékereskedelemben maguk a kávét megtermelők helyzete eléggé kiszolgáltatott. Létezik fair trade körülmények között előállított kávé is, ahol különféle ellenőrző rendszerekkel védik a termelők érdekeit.
  • A kávé jövőjét illetően a klímaváltozás következtében a Coffea arabica termőterülete várhatóan drasztikusan csökkenni fog. A kávéfogyasztást itt-ott többször is betiltották. 1511-ben Mekka uralkodói; 1633-ban IV. Murád oszmán szultán záratta be az isztambuli kávéházakat. A kávéfogyasztás bűnnek számított. 1675-ben Angliában II. Károly tiltotta be a kávét, ám a felháborodás miatt nemsokára visszalépett.
Létezik fair trade körülmények között előállított kávé is, ahol különféle ellenőrző rendszerekkel védik a termelők érdekeit Forrás: Shutterstock

Egyszer olvastam valahol egy kedves történetet a kávészemekről, és megragadt bennem pár sor, amely így hangzott:

„ Amikor a mostoha körülmények kopognak ajtódon, te hogyan válaszolsz erre? Egy látszólag kemény sárgarépa vagy-e, akit megérint a fájdalom és elveszíti keménységét? A tojáshoz hasonlítasz, aki képlékeny szívvel és folyékony szellemmel indul, azonban egy kegyetlen esemény után keménnyé és rugalmatlanná válik? Te kívül ugyanolyan maradtál, azonban belül megkeseredett a szíved? Vagy egy kávészem vagy? A kávé megváltoztatja a forró vizet, a neki fájdalmat okozó elemet. Amikor a víz eljut a maximális forráspontra, a kávé kiengedi legjobb aromáját és zamatát."

Néhány érv a kávé mellett:

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.
Valójában nem tart „ébren", mert a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállítja a fáradt szervezet olyan állapotát, amelyet az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel, és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

A kávé serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is Forrás: Shutterstock

A legújabb kutatások kimutatták az Alzheimer-kór, Parkinson -kór, 2-es típusú cukorbetegség, továbbá májgyulladás és - sorvadás előfordulását csökkentő hatását. A kutatási eredmények számos halálozási kockázatot csökkentő faktorral hozzák összefüggésbe a kávéfogyasztást (főként annak polifernoltartalmára utalva), mint amilyen a szív- és tüdőbetegség, a szívroham megelőzése és a fertőzésekkel szembeni védekezés.
Igazándiból az első, napindító kávé emeli meg csupán a vérnyomást. A többi csak ráadás.

Egy szónak is száz a vége, ha kávé van, minden van. Stílusunk, szenvedélyünk, és elsősorban: egészségünk! Mindennapos élvezeti kincsünk mára a gyógyszerünkké vált, így napjainkra a fekete arany mindenkié. Fogyasszuk hát mértékkel, egészséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.