Epilepszia a kutyáknál - a tünetekről és a kezelésről beszél az epileptológus állatorvos

Forrás: Shutterstock -
epilepszia Life.hu kutyák magazin kutyadoki
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy jó ügyért érdemes kiállni, sokan pedig kötelességüknek érzik, hogy törődjenek négylábú társaikkal. Létezik egy kutyadoki, aki minden erejével ezen van. Olykor még erején felül is.

Bizonyára hallottatok már az epilepsziáról, mint betegségről, de hogy a kutyáknál is előfordul, és sajnos egyre többször, azt pár éve figyelhettük meg. Amikor egy ilyen betegséggel találjuk magunkat szemben, elbizonytalanodunk, mit is tegyünk, hová forduljunk, hisz a tünetek sem teljesen egyértelműek a kisállatoknál. Mi lehet vajon az a tünetegyüttes, ami gyanúra adhat okot?

Kutyáknál is előfordulhat az epilepszia Forrás: Shutterstock

Utánakérdeztünk egy igazán lelkiismeretes kutyadokinál, Dr. Kiss Gabriella epileptológus állatorvosnál.

A rohamtünetek mindig aszerint alakulnak, hogy melyik agyi lebeny mely területe indítja a rohamot. Léteznek eszméletvesztéssel járó generalizált nagyrohamok (grand mal, vagy GM), és a laikus köztudatban sajnos az terjedt el, hogy kizárólag ezek az epilepsziás rohamok. Valójában az epilepsziabetegség ennél jóval bonyolultabb, ugyanis vannak fokális (parciális) rohamok is, amik csak másodpercekig vagy percekig tartanak. Ezek rendkívül színes tünetek formájában törnek a felszínre. Például gyakori, hogy néhány másodpercig a semmibe réved vagy ritmusosan öltögeti a nyelvét, vagy csak furcsán nézelődik maga körül, mintha idegen lenne számára minden.

De miért is van ennyi epilepsziás kutya, egyáltalán tudunk-e eleget erről a területről, amely ennyire összetett? Valóban idegrendszeri betegség lehet, vagy a génkezelt táplálék okozhatja? Sokan feltehették már ezeket a kérdéseket, ahol négylábú is tartózkodik a családban. Nem találni jobb válaszadót, mint Kiss doktornőt, aki egyben Az Epilepsziás Kutyákért Alapítvány (EPIKA) élén képviseli az érintett állatokat.

Az epilepszia járhat nagyobb rohamokkal, de van, hogy alig észrevehető tüneteket produkál Forrás: Shutterstock

Érdemes a kutyadoki gondolatmenetét követve elgondolkodni azon, hogy ha a gazdák körében előforduló epilepsziát lehet kezelni, akkor a kisállataiknál miért ne lehetne ugyanígy tenni. Ha az emberek világában túlélhető a betegség, akkor a négylábúaknál is biztosan létezik rá terápia. Gabriella volt az élenjáró ebben a témában, ám mára már több követője is akad.

"Megjegyezném, hogy még nem tudjuk pontosan, hányféle rohamtünetet képes az agy generálni. Csak a halántéklebeny több mint negyvenféle rohamtünetért felelős és ez az agynak csak nagyon kis területe. Nem született még ember, aki minden rohamtípust összeszámolt volna" - mondja Dr. Kiss Gabriella.

Sajnálatos tény az is, hogy az epilepsziás kisállatok száma egyre inkább nő, és itt elsősorban az öröklött epilepsziákon van a hangsúly. Gondoltátok volna, hogy korábbi hivatalos külföldi állatorvosi statisztikák szerint a teljes kutyapopuláció 5-10%- a érintett, ami mára már tripla ennyi is lehet?

Ha bármi furcsa tünetet tapasztalunk a kutyánkon, forduljunk az állatorvoshoz Forrás: Shutterstock

Felelős állattartóként a lényeg, hogy ha egy – vagy akár több alkalommal – múló, furcsa, szokatlan jelenségeket tapasztaltok a kisállatokon, akkor azt rögtön jelezzétek az állatorvos felé, vagy keressétek fel az Epilepszia Centrum hálózatának földrajzilag hozzátok legközelebb eső tagját. A kutyaepilepszia.hu oldalon mindig találtok egy szakembert, aki segíthet.

„Az én betegeim nem tudnak beszélni. Nincs két egyforma epilepszia és két egyforma gyógyszerbeállítás sem. Ez nem az a betegség, amelynél elviszik az állatorvoshoz a kutyát, ő meg három perc alatt felír egy orvosságot. Olyan ez, mint egy nyomozás, vagy egy puzzle játék. Az összerakáshoz minden vizsgálatra, vérleletre, régebbi zárójelentésekre szükség van, ám első körben arra, hogy a tulajdonos videóra vegyen minél több rohamot" - figyelmezteti a gazdikat Dr. Kiss Gabriella epileptológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.