Megijedtek az emberek: eltűnt az ország egyik legnagyobb látványossága

Forrás: Debrecenivalaki/commons.wikimedia.org -
turista kiszárad Lillafüred vízesés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lillafüredi vízesés az ország egyik látványossága, most azonban se híre, se hamva.

A lillafüredi vízeséshez most hiába is látogatnának el a turisták, csak a sziklákat tudnák megcsodálni, zuhatag ugyanis nincs. A jelenség nem most fordul elő először, 2019 márciusában is ugyanez történt.

A lillafüredi vízesésnek nyoma veszett Forrás: Debrecenivalaki/commons.wikimedia.org

"A lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot. Ez azonban időszakos, hiszen sok függ attól, hogy a karsztban mennyi víz gyülemlett fel. Emellett már több mint évtizede annak, hogy a Hámori-tóba egy szivattyút telepítettek, ahonnan szükség esetén egy vezeték kiépítésével vizet »szivattyúznak« a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött" – mondta Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója a Minap online kérdésére. A téli időszakban azonban, amikor jégréteg borítja a tavat, ezt a műveletet lehetetlen elvégezni, ilyenkor pedig a vízesés víz nélkül marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.