Poke bowl: egy tálnyi egészség

Forrás: Shutterstock -
poke bowl egészséges étel recept Hawaii magazin egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hawaiiról indult hódító útjára a poke bowl, amely egy igazán színes, friss, egészséges, ráadásul mára már világszerte nagyon trendi ételtípus. Meg is mutatjuk, hogy pontosan mi ez, miért jó és még receptet is mellékelünk hozzá.

A poke bowl (vagy poké bowl) Hawaii egyik nemzeti étele, és bár manapság kifejezetten a divatos fogások közé tartozik, valaha nem számított túl elegánsnak. Eredetileg ugyanis

a halászok készítették maguknak, méghozzá azokból a nyesedékekből, amelyek megmaradtak a hal feldolgozása során.

A darabkákat szójaszósszal, csilivel és egyéb fűszerekkel bepácolták, így fogyasztották ezt a voltaképpen nyers egytálételt. Annak ellenére, hogy első hallásra az európai fülnek nem hangzik túl étvágygerjesztően a recept, egyre népszerűbbé vált; ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a nyers, pácolt hal lassan kiegészült rizzsel, különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel – például ananásszal.

Színes, egészséges, finom egytálétel, ami igazán trendi is Forrás: Shutterstock

A poke bowl nem véletlenül lett világszerte ismert és kedvelt, hiszen amellett, hogy nagyon jól néz ki a sok színes, friss hozzávaló egy tálban, szépen elrendezve, még finom és egészséges is,

arról nem is szólva, hogy bárki a saját ízlésének megfelelően kérheti a sajátját. Választhatunk hagyományosan nyers hallal készült változatot, ahol a speciális vágástechnikával készült falatkákat isteni pácokban érlelik – mint egykor a halászok –, de ha ez túl bizarrnak éreznénk, akkor találhatunk a repertoárban csirkés vagy éppen teljesen vega változatot is.

Sőt, mi magunk is elkészíthetjük az ízlésünknek megfelelő saját poke bowlunkat otthon, mutatjuk is, hogyan.

Rizsalapú halas poke bowl (2 főre)

Hozzávalók:
1 csomag gyorsrizs
20 dkg nyers tonhal vagy lazac (friss, megbízható forrásból)
1 ek. szójaszósz
1 ek. szezámolaj
1 tk. méz
ízlés szerint csili (friss vagy szósz) és reszelt gyömbér
1 kígyóuborka
1 avokádó
1 kaliforniai paprika
1 doboz kukorica
1 szál újhagyma
fél citrom leve

Rizsalapú halas poke bowl Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A választott halat felkockázzuk és bepácoljuk a szójaszósz, szezámolaj, méz, gyömbér és opcionálisan a csili keverékébe. Míg érlelődik, megfőzzük a rizst, majd kihűtjük. Az uborkát, az avokádót, a paprikát egyforma kockákra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a kukoricát lecsepegtetjük. Egy mély tál aljába belekanalazzuk a rizst, majd kis kupacokban következnek a zöldségek: uborka, paprika, avokádó, kukorica. A hozzávalókat úgy osszuk el, hogy a rizs ne látszódjon ki és egy szép színes tálat kapjunk. Halmozzuk a tál közepére a halat, az egészet szórjuk meg az újhagymával, majd csavarjunk rá ízlés szerint friss citromlevet.

A recept természetesen a végletekig variálható. Például a rizs helyett használhatunk különféle tésztákat, de mindkettőt teljesen el is hagyhatjuk, és rakhatunk bele csak zöldségeket és gyümölcsöket alapként. Kerülhet a bowlba a hal helyett megsütött csirke vagy bármilyen más hús, de akár tengeri herkentyűk is. A zöldségek tárháza szintén kimeríthetetlen: az uborka, avokádó, kukorica, paprika mellett remek választás a vékonyra szeletelt vagy reszelt sárgarépa, káposzta, retekfélék, de jöhetnek az egzotikusabb összetevők is, mint az edamame bab, az enoki gomba vagy a mungóbab csíra. Kiegészítésként pedig szórhatunk a poke bowl tetejére különféle magokat, mint a mogyoró, kesudió, szezámmag, de a koriander is remekül illik hozzá, ahogyan a házi majonéz és a különféle pikáns szószok sem ronthatják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.