Onna-bugeisha: bátor szamurájnők, akik az életüket adták a népükért

Forrás: Wikipedia/Lepidlizard -
Japán szamuráj magazin harcos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A híres japán szamurájok főként férfiak voltak, de Japán feudális korszakában akadtak köztük női harcosok is. Tudod, hogy mit jelent az Onna-bugeisha? A kifejezés jelentése: a harcművészetek női mestere. Ők a női szamurájok, akik olykor férfiakat megszégyenítő erővel és bátorsággal bírtak.

A japánok nagyon sokáig nem akarták, hogy a női harcosokról is tudomást szerezzen a világ, hiszen a nőknek akkoriban teljesen más szerepet szántak.

Az ősi Japánban a férfiak az otthonuktól távolra mentek élelmet szerezni, miközben megpróbáltak más klánokat leigázni. Mivel egyik klán sem hagyhatta, hogy az otthon maradt családtagjaik védtelenek legyenek, fegyvert adtak a nők kezékbe. A kovácsok az onna-bugeisháknak való fegyvereket készítettek, ami a szamuráj kardok egy könnyebb változatát jelentette, és lóháton is lehetett használni. Ez a kard a közelharcokban is jó szolgálatot tett. Emellett még harcművészetre is tanították őket, ami az Edo-korban már a Tantojutsu elsajátítását jelentette.

A kovácsok az onna-bugeisháknak való fegyvereket készítettek, ami a szamuráj kardok egy könnyebb változatát jelentette, amelyet lóháton is lehetett használni Forrás: Wikipedia/Lepidlizard

Az első szamurájnőről már a korai évekből vannak adataink. Dzsingu császárnő a férje halála után átvette annak szerepét, és a japánokat Korea ellen vezette. Azonban a mai napig nincsenek pontos adatok arról, hogy a császárnő együtt harcolt-e a csapataival a koreaiak ellen. Ami tény, hogy Korea valóban 200 éven át japán megszállás alatt volt, és a koreaiak is írnak a császárnőről, aki leigázta a népüket.

1180-ban hosszú háború vette kezdetét a két uralkodó klán között. Feltűnt egy Tomoe Gozen nevű női szamuráj, aki bátor, szép és okos is volt. Kitűnő íjászképességeinek köszönhetően nagyon sok győztes csatát tudhatott maga mögött. Akkoriban ő volt a legnépszerűbb szamurájnő, aki a férfiaknál is jobbnak bizonyult, míg végül megkapta a tábornoki rendfokozatot.

Az Onna-bugeisha kifejezés harcművészetek női mesterét jelenti Forrás: Wikipedia/Yoshitoshi

1201-ben újabb háború tört ki. Ekkor azonban egy ismét népszerű szamurájnő jelent meg a színen, Hangaku személyében, aki unokaöccse mellett vezette 3000 fős csapatát a Torisakayama erőd védelmére, hogy megdöntsék az uralkodó klán hatalmát. Mivel az ellenség háromszoros túlerőben volt, nem tudtak győzni. Hangaku komoly sérüléseket szenvedett, de bátorságával olyannyira lenyűgözte a férfiakat: sorban álltak, hogy megkérjék kezét.

A 15-17. század között a nők letették fegyvereiket és visszatértek a klasszikus női szerepeikhez. Így ment ez egészen a 17. század közepéig. Akkor azonban a feudális Japán katonai szövetséget alakított, ahova nemcsak férfiak, hanem nők is mehettek elsajátítani a harcművészetet.

A 18. század vége felé a császári udvarban változások történtek. Egy ifjú és bátor szamurájnőt, Nakano Taketót állították a női osztag élére, aki rendkívül intelligens és magasan képzett mestere volt a harcművészeteknek. Nakano nem sokáig élt, mert az Aizu csatában végtelen számú szamuráj megölését követően egy végzetes mellkaslövés érte. A csupán 21 évet megélt szamurájnő arra kérte nővérét, hogy vessen véget szenvedéseinek, mivel nem akart az ellenség trófeájává válni. Az ő halálával véget ért az onna-bugeishák kora.

Nakano Taketo rendkívül intelligens és magasan képzett mestere volt a harcművészeteknek Forrás: Wikipedia/Hokaiji Temple

Ez is érdekelhet: Tengeri fúriák, avagy három nő, aki kalóznak állt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.