Eva Braun 16 évet várt arra, hogy 36 órára Hitler felesége lehessen

Forrás: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP -
depresszió házasság titkos kapcsolat öngyilkosság szerelem Hitler magazin Eva Braun Hitler szeretője
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eva Braun 1912. február 6-án, 110 éve született Münchenben. 17 éves volt, amikor először találkozott a 40 éves Adolf Hitlerrel, és örökre megpecsételődött a sorsa.

Eva Braun tizenhét évesen már Heinrich Hoffman, egy müncheni fotós alkalmazásában állt. Hoffman követte Hitlert, bárhová is ment, hogy a legjobb fotókat készítse a leendő Führerről, mivel mindkét férfi tisztában volt vele, hogy egy jó fénykép erős propagandaeszköz. Amikor Hitler 1929 októberében meglátogatta Hoffmant müncheni stúdiójában, a csinos Eva épp egy létrán állt. A lánynak fogalma sem volt arról, ki is ő valójában, de megtetszett neki a bajszos férfi. A diktátor akkoriban még mostohanővérének lányával, Geli Rauballal élt egy müncheni lakásban, ő volt állítólag az egyetlen nő, aki heves érzelmeket váltott ki belőle. Azonban, miután Geli 1931 szeptemberében a vezér fegyverével kioltotta a saját életét, Hitler egyre inkább kereste Eva társaságát. Érdekesség, hogy az első randevújuk előtt a Führer teljesen átvizsgáltatta a lányt és családját, hogy még véletlenül se legyenek zsidó gyökereik.

Eva Braun 1912. február 6-án, 110 éve született Münchenben Forrás: Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Eva Braun és Hitler kapcsolatát teljes titoktartás övezte

Eva Braun kiválóan illeszkedett Hitler női árja képébe: csinos volt, tehetséges az úszásban, síelésben és gimnasztikában, szívesen táncolt és könnyen befolyásolható volt. A politika nem érdekelte különösebben, inkább regényeket olvasott és filmeket nézett. Hitler egyszer még meg is jegyezte:

Eva közben hivatalosan is a tagja lett Hoffman fotós csapatának, ami azt jelentette, hogy folyamatosan Hitler közelében lehetett, anélkül, hogy bárkinek is feltűnt volna. Kapcsolatukat 14 évig teljes titoktartás övezte. A Führer szerette volna, hogy egy erőskezű férfinek lássák, aki teljesen elköteleződött a hazájának, továbbá szerette volna, ha továbbra is nők ezrei csodálják és vágynak rá. Evát egy idő után száműzték a berchtesgadeni Berghofba, tilos volt innia, dohányoznia, repülőre ülnie, autót vezetnie, a szolgák nem beszélhettek vele, csak néhány barátnője lehetett a társaságában. Ha fontos vendégek érkeztek, akkor vissza kellett vonulnia a szobájába. Bár létezik róla pár felvétel, ahogy épp felszabadultan úszkál és tornázik, nem ez volt a valóság. Eva 1932-ben és 1935-ben is öngyilkosságot kísérelt meg, depressziós volt, mivel nagyon rosszul viselte az elszigeteltséget és Hitler hiányát. Unokatestvére, Gertrude Weisker egyszer azt mondta, hogy ő volt „a legboldogtalanabb nő, akivel valaha találkoztam".

Kapcsolatukat 14 évig teljes titoktartás övezte Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Dpa

Esküvő, majd öngyilkosság

A háború utolsó napjaiban Eva végre csatlakozhatott a Führerhez, és valóra vált az álma: 1945. április 28-án Hitler feleségül vette. A rövid szertartást a bunkerben bonyolították le, majd Hitler első dolga az volt, hogy félrevonult és lediktálta a végakaratát. 36 óráig voltak házasok, mielőtt 1945. április 30-án mindketten visszavonultak magánszállásukra, és 15.30 körül mindketten öngyilkosságot követtek el: Eva egy ciánkapszulával, míg Hitler egy revolverrel vetett véget az életének. Bár Evának meglett volna a lehetősége, hogy a szovjetek érkezése előtt elhagyja Berlint, nem tette, mert nem akart élete szerelme nélkül élni.

Halála után kapcsolatukról több részlet is napvilágot látott. A jelentések szerint a pár sosem szeretkezett egymással, ugyanis Eva nőgyógyásza szerint a nő hüvelye túl keskeny volt, így a szex túlságosan fájdalmas lett volna a számára. „Csak bizonyos célokra használ fel. Semmi más nem lehetséges "– írta Eva egy naplóbejegyzésében. A leginkább azonban az foglalkoztatta az embereket, hogy vajon Eva tudott-e arról, mit tett élete szerelme a zsidókkal. Bár általában sekélyesnek, ostobának, fiatalnak és naivnak ábrázolják, ugyanakkor sokak szerint nem volt az. „Eva Braun nagy csalódás lesz a történészek számára" - jósolta Albert Speer, Hitler építésze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.