Kódolt szavak - így kommunikálnak egymással a brit uralkodócsalád tagjai

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk -
Windsor-ház kódnév kommunikáció királyi család II. Erzsébet brit királynő Károly herceg Katalin hercegné Vilmos herceg kód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kódnevek- és szavak használatára azért van szükség, hogy kívülállók ne érthessék, ha fontos, de kevésbé publikus dolgokról esik szó. 

Ha Károly herceg meghalna, akkor a család a Menai Bridge műveletet kezdené emlegetni. Hogy miért? Az említett híd Walesben található, Károly pedig a walesi herceg.

Károly herceg, Vilmos herceg, karjában György herceggel, Katalin hercegné és a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk

"London Bridge is down" - mondják majd, ha egyszer II. Erzsébet királynő távozna az élők sorából. Haláláról a magántitkára fogja értesíteni a legfontosabb személyeket, elsőként a miniszterelnököt. De nem a London Bridge az egyetlen kódneve minden britek uralkodójának, használják még a Sharon nevet is, és van, hogy szimplán csak S-ként emlegetik őt.

Forth Bridge művelet volt a 2021. április 9-én elhunyt Fülöp herceg halálakor az a kódnév, melyet a belső körök emlegethettek. Az ő neve is ugyanazon az elven működik, mint Károly hercegé. Fülöp Edinburgh hercege volt, a híd pedig Edinburgh-ben található.

És hogy ki Daphne Clark és Danny Collins? Természetesen Vilmos és Katalin, Cambridge hercege és hercegnéje, angolul Duke and Duchess of Cambridge, azaz röviden DC. Pont, mint kódneveik kezdőbetűi - írja a British Heritage.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.