Fénylik az arcod, mint egy diszkógömb, vagy éppen túl száraz? Ezt próbáld ki!

agyag szépségápolás agyagmaszk tippek-tanácsok magazin arcmaszk arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különféle szépségmaszkokat sokáig csak a kozmetikák kínálatában találhattuk meg, így előre be kellett jelentkeznünk egy szalonba, ha egy csepp kényeztetésre vagy valami ütős hatóanyagra vágytunk. Ma azonban már rengeteg típusú arcmaszkot vásárolhatunk drogériákban vagy rendelhetünk a neten. Az arcpakolások jolly jokere pedig nem más, mint az agyagmaszk.

Az agyagot és az iszapot már az ókorban is előszeretettel használták a gyógyulni és szépülni vágyók, hiszen már akkor is tudták, hogy ezek az anyagok serkentik a vérkeringést, tisztítják a bőrt, ráadásul gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkeznek.

Az agyag pozitív hatásai

Akárcsak egykor, úgy ma is – amikor a tudatos bőrápolás egyre divatosabb és a különféle arcápolási rutinok futótűzként terjednek – ismét egyre népszerűbbek a különféle agyagos arcpakolások, amelyeknek rengeteg pozitív tulajdonságuk van. Ilyen például, hogy:

Forrás: Shutterstock
  • nyugtatnak
  • tisztítanak
  • felszívják a felesleges faggyút
  • méregtelenítenek
  • hidratálnak
  • összehúzzák a tág pórusokat
  • feltöltik ásványi anyagokkal a bőrt
  • feszesítenek
  • antibakteriális hatásúak

A sokszínű agyag

De miért is jó az agyagmaszk szinte minden bőrtípusra? Hogyan lehet, hogy a zsíros és a száraz bőrre egyaránt jótékonyan hat? Úgy, hogy

egyáltalán nem mindegy, milyen agyag található az arcmaszkunkban.

Az anyag lehet zöld, vörös, sárga, fehér, rózsaszín, kék, fekete, de akár még lila is – a színe pedig azt is megmondja, milyen plusz anyagot tartalmaz, és emiatt milyen bőrre ajánlatos inkább.

Bár az agyagmaszkok többfélék lehetnek – a fentieken túl is akadnak még speciális fajták - alapvetően két típusú agyagot különböztethetünk meg. Az egyik a kaolin, a másik a bentonite. Közös tulajdonságuk, hogy mindkettő remekül magába szívja a felesleges zsiradékot és képes arra, hogy egészen mélyen tisztítson, tehát a kissé fénylő, mitesszeres bőrre – vagy bőrterületekre, mint például az áll vagy az orr – egyaránt remek választás a kaolin és a bentonite is . A különbség, hogy az előbbiek valamivel gyengédebben teszik a dolgukat, így alkalmasak szárazabb, érzékenyebb bőr ápolására is, míg utóbbiak inkább a kombinált és zsíros bőrűeknek ajánlottak.

Forrás: Shutterstock

A fenti példáknál maradva és a plusz hatásra koncentrálva:

  • a zöld agyag a pattanásos bőrre jelent gyógyírt

  • a vörös agyag erősíti az érfalakat, így a rosaceára hajlamos arc is jól tolerálja

  • a sárga agyag az öregedő bőrre hat kedvezően

  • a fehér agyag táplál és enyhíti az apró ráncokat

  • a rózsaszín agyag hidratál és az érzékeny arc megmentője

  • a kék agyag pluszban az ekcémát és a pikkelysömört is képes kezelni

  • a fekete agyag pedig – akárcsak a zöld – remek pórustisztító és a T-zóna mattítására alkalmas.

Por vagy krém?

Az agyagot leginkább kétféle állagban lehet kapni: vagy porként, vagy használatra kész pakolásként. Az előbbit vízzel kell kikeverni, utóbbit viszont csak simán fel kell kenni. A por állag előnye, hogy ezek a típusok általában nem tartalmaznak semmilyen illatanyagot, állagjavítót vagy olyan összetevőt, amely irritációt okozhat, cserébe viszont ki kell tapasztalnunk, hogy mennyi agyaghoz mennyi vizet adjunk, hogy a végeredmény se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A kész maszkoknak szintén van előnyük, például, hogy nem kell a kikeverésükkel bajlódni és olyan plusz anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek szintén jótékonyan hatnak a bőrünkre. Cserébe viszont ezek kevésbé „tiszta" összetételűek, hiszen sok esetben illatosítottak és az állagukat, minőségüket is fel kell turbózni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.