Johnny Weissmuller tragédiája: "Tarzan voltam, de már semmi vagyok"

Forrás: AFP -
úszás Johnny Weissmüller színész Tarzan világrekord
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Johnny Weissmuller volt a legelső Tarzan, és neki köszönhetjük azt a bizonyos, híres Tarzan-üvöltést is. Azonban nemcsak kiemelkedő színész, de úszó is volt, aki éppen száz évvel ezelőtt rekordidő alatt úszta le a 100 métert.

Johnny Weissmuller a Magyar Királyság területén született Weissmüller János néven, de még születésekor kiköltözött a családja Chicagóba. Élete során elképesztő sikereket ért el a sportban és a színészetben is.

Weissmuller vízimentőként kezdte pályafutását, azonban végül az opimpiáig jutott. 5 aranyérmet nyert, közben pedig 1922 és 1928 között 67 világrekordot állított fel. Ő volt az első ember, aki kevesebb, mint egy perc alatt tudta leúszni a 100 méteres távot.

Forrás: AFP

1932-ben kapta meg a Tarzan című film főszerepét, és tőle származik a híres Tarzan-kiáltás is. Nem kevesebb, mint 12 Tarzan-filmben szerepelt, végül 1976-ban köszönt el végleg a reflektorfénytől.

Bár élete tele volt sikerekkel, idős korára elszegényedett, és magányos volt. Mindezt saját rossz döntéseinek és Hollywood könyörtelenségének tulajdonította. Egy interjúban elmondta, hogy Hollywood volt az élete, de amikor már nem kellett nekik, úgy dobták el, mintha egy használt gyufa lenne, még az olimpiai aranyérmeit is el kellett adnia.

"Tarzan voltam, de már semmi vagyok" - mondta.

1984 januárjában hunyt el 79 évesen. Amikor leeresztették a koporsót, lejátszották a híres üvöltését egy magnóból - írja az Újságmúzeum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.