költségcsökkentés spórolás spórolj tippek-tanácsok magazin tippek spóroláshoz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz beköszöntével sokaknál előfordulhat, hogy bizony kevesebb pénz marad a bankszámlájukon, mint amennyit eddig megszoktak. Ennek számos oka lehet, ám az egyik a folyamatosan növekvő árak, amelyek szeptember végétől valószínűleg minden háztartást érzékenyen fognak érinteni. Ideje spórolni kicsit, de mégis hogyan?

A csapvíz iható!


Lássuk be, hogy az utóbbi időben a többség kifejezetten pazarló életmódot folytatott. Ennek egyik ékes példája, hogy manapság szinte mindenki palackozott ásványvizet fogyaszt, holott Magyarországon a csapvíz nagyon jó minőségű. Bár apróságnak tűnik, ám ha megisszuk a napi 3 liter vizet – amelyet a szakemberek javasolnak –, akkor egy hónapban nagyjából 84-90 liter ásványvizet fogyasztunk el.

Ez 70 Ft-os (1 liter 70 Ft) egységárral számolva 5.880-6.300 Ft-ot jelent/ fő.

Egy négytagú családnál pedig 23.520-25.200 Ft. Arról nem is beszélve, hogy a műanyag palackokkal a környezetünket is szennyezzük. Szóval a csapvíz iható, és még spórolunk is, ha azzal töltjük meg a poharunkat.

Magyarországon a csapvíz nagyon jó minőségű Forrás: Shutterstock

Az egységár-trükk


A tudatos vásárlás nagyon fontos dolog, ennek pedig szerves része, hogy megismerkedjünk az „egységár" fogalmával. Ez nem más, mint az adott termék egy kilogrammjáért/ literéért/ milliliteréért/ méteréért/ négyzetméteréért/ köbméteréért/ darabjáért fizetendő összeg – attól függően, hogy milyen mértékegységgel lehet kifejezni. Például, ha van két csomag kakaópor, amelyeknek az ára azonos, mondjuk 450 Ft, akkor látszólag mindegy melyiket vesszük, hiszen a kasszánál 450 Ft-ot fogunk fizetni. A látszat azonban csal, mert lehet, hogy az egyik csomag 125 g-os, míg a másik csak 75 g-os. Tehát

ugyanazért a pénzért az egyikből jóval több adag kakaót tudunk majd készíteni - és nem kell olyan gyakran vásárolnunk.

A példánál maradva a 125 g-os kakaó egységára 3.600 Ft (1 kg 3.600 Ft), míg a másiké 6.000 Ft ( 1 kg 6.000 Ft). Itt az egységár a 3.600 valamint a 6.000 Ft és logikusan azzal járunk jobban, amelyik olcsóbb. De a vécépapír egységárát sem árt ellenőrizni, mert lehetséges, hogy az egyik gyártó 80 Ft-ért, míg a másik 200 Ft-ért ad egy gurigát. Az egységárat könnyű ellenőrizni, általában ezt is feltüntetik a kiírt ár alá, csak nagyon apró betűvel.

Éltető fény


Tudjuk, hogy senki nem szeret vakoskodni, főleg borúsabb őszi és téli hónapokban, a fényárban úszó lakás azonban rengeteg energiát fogyaszt, ami a villanyszámlán is jól látható. Ám van megoldás, ha nem akarunk gyertyafénynél olvasni. Mi ez?

Hát a LED, amely rendkívül energiatakarékos, ennek köszönhetően pedig pénztárcabarát is, arról nem is szólva, hogy környezettudatos.

Bár a LED izzókra lecserélni a hagyományos villanykörtét valóban kicsit költséges, ám ha egyszer beruháztunk rá, akkor sokszorosan vissza fogja hozni az árát. Egyrészt ezek a fényforrások sokkal jobban világítanak, másrészt az élettartamuk is messze meghaladja a hagyományos izzókét. Egy normál izzó nagyjából 1.000 órát világít, míg egy LED akár 50.000-re is képes, ráadásul 80%-kal kevesebb áramot fogyaszt.

Ha tetszett a cikk, olvasd el az extrém spórolásról szóló írásunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.