A TEK tanácsai: így kell erdei vaddal ütközni

Forrás: Origo -
őz erdei vad ütközés megelőzés TEK baleset szarvas vezetéstechnika vaddisznó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az évnek ebben a szakaszában gyakrabban találkozhatunk úton átszaladó vadakkal, ezért különösen fontos, hogy a jelzett területeken a szokásosnál is óvatosabban vezessünk, így elkerülve az ütközéseket, melyek nemcsak az állatokban, hanem a járművűnkben is komoly károkat okozhatnak, sőt, akár mi magunk is megsérülhetünk egy ilyen balesetben. 

A TEK gépjármű-vezetéstechnikai osztályvezetője, Hoffer Zsolt rendőr alezredes szerint az első és legfontosabb a megelőzésben a megfelelő sebesség kiválasztása és vészhelyzet-elhárítási technikák alkalmazása, melyekkel kapcsolatban a szakember azt mondta:

„Ez megfelelő üléspozíciót jelent, megfelelő kormányfogást és az üléspozícióból adódó megfelelő látómezőt, hogy jól lássuk az út szélét, és a szemben jövő járművek fényei is sokszor segítenek abban, hogy lássuk, mire lehet számítani."

Vadveszély Forrás: Origo

Hoffer Zsolt szerint az emberi fül számára nem, de a vadállatok számára hallható hangot kiadó vadriasztóval az ilyen balesetek jelentős része megelőzhető lenne.

A legveszélyesebb erdei állatnak közlekedés szempontjából a szarvast tartja, melynek hatalmas termete és agancsai komoly veszélyforrást jelentenek egy esetleges ütközéskor. Akár szemből, akár oldalról érkezik az ütés, mindenképpen veszélyes, ezért a következő az alezredes az Infostart kérdésére a következő tanácsokat adta:

„Arra kell törekedni, hogy abban a pillanatban, amikor már látjuk, hogy elkerülhetetlen az ütközés a vaddal, akkor ne a féket nyomjuk, hanem engedjük el a féket, hogy a fékezés hatásából lefelé nyomódó, lefelé szoruló első motorteret felengedjük, így magasabb ponton találjuk el az állatot annak érdekében, hogy lehetőleg ne kerüljön fel a motortérre. Ezzel egyidőben végezzünk olyan kormányzást, hogy minél nagyobb legyen a valószínűsége, hogya vad lecsúszik, elcsúszik a jármű oldala irányába. Ezekkel tudjuk azt elérni, hogy az utastérbe ne kerüljön be, hiszen akkor tudna végzetes sérüléseket okozni."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.