II. Erzsébet brit királynő iráni televízió Hitler II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többek között Adolf Hitlerhez hasonlították az elhunyt királynőt, akinek halála szerintük  „jó hír a világ elnyomott népének".

Miközben a világ gyászolja a modern történelem egyik legkedveltebb alakját, a tekintélyelvű rezsim azt állítja, hogy az elhunyt uralkodó öröksége „tele van bűnözéssel és mocsokkal".

A hasonlóan tekintélyelvű rezsimek vezetői, Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a múlt héten fejezték ki részvétüket a királyi családnak. Az iráni külügyminisztérium azonban nem kommentálta sem a halálát, sem III. Károly király trónra lépését.

Az iráni Channel 1 hálózaton Foad Izadi, a Teheráni Egyetem tudósa a Közel-Kelet Kutatóintézet által lefordított kommentekben azt mondta: „70 trónon töltött évének fényében Hitlerrel egy listára kell felvenni".

Adolph Hitler Forrás: AFP/ANN RONAN PICTURE LIBRARY / PHOTO12 VIA AFP

Hozzátette: "Bizonyos szempontból szomorúnak kellene lennünk, hogy meghalt, azért, mert anélkül halt meg, hogy bíróság elé állt volna, anélkül, hogy megbüntették volna, és anélkül, hogy megfizetett volna a bűneiért."

A PressTV kormányzati csatorna angol nyelvű adásában kifejtette: „A királynő híres imperialista, gyarmatosító, háborús bűnös, a brit hadsereg agressziója az egész világon az ő nevében történik."

Szerintük a világon csupán egy maroknyi ember van, aki annyi bűnt követett el, mint II. Erzsébet, aki álláspontjuk szerint több millió ember meggyilkolásáért felelős, és aki Hitler és néhány amerikai elnök mellett szerepel a múlt század leggonoszabb embereinek listáján - írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.